«Skjønnheten og udyret»

Traileren til «Skjønnheten og udyret» satte ny rekord

Traileren til den kommende nyinnspillingen ble sett hele 127,6 millioner ganger på et døgn. 

SKJØNNHETEN OG UDYRET: Emma Watson og Dan Stevens er med i nyinnspillingen av den populære disneyfilmen. Vis mer

R(Dagbladet): Det er knyttet store forventninger til Disneys kommende nyinnspilling av klassikeren «Skjønnheten og udyret». Den nye traileren til filmen har gått viralt på nettet, og satte ny rekord i antall trailervisninger i løpet av 24 timer da den ble sluppet 13. november.

På et døgn ble den sett 127,6 millioner ganger. Dermed slo den «Fifty Shades Darker» som hadde 114 millioner visninger på et døgn.

Ut fra traileren ser filmen ut til å ha et «mørkere» uttrykk enn tegnefilmen fra 1991.

Aksel Kielland, filmanmelder i Dagbladet, mener det ser ut til at filmskaperne her sikter seg inn på en «Harry Potter-estetikk».

- En del av det har å gjøre med at du går fra en veldig enkel, karikert tegnestil til realisme, da får alt et skumlere preg. Men tonen er mørkere, og mer voksen. Det virker som at istedenfor å treffe små barn med foreldre, vil de treffe eldre barn, og voksne som husker den opprinnelige filmen, sier Kielland.

Flere ulike versjoner

Han legger til at filmen også ble filmatisert før Disney laget sin tegnefilmversjon i 1991. Eventyret ble opprinnelig skrevet av Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve og utgitt i 1740.

- Som med mange andre eventyr er det mange undertoner, og her av seksuell art, som av naturlige grunner er tonet ned i Disney-filmen. Eventyret er tidligere filmatisert av Jean Cocteau og Walerian Borowczyk, og sistnevnte er direkte pornografisk. Så denne historien kan tolkes på mange måter, sier Kielland.

De siste årene har Disney laget flere nyinnspillinger av tidligere tegnefilmklassikere, blant annet «Askepott» og «Jungelboken».

- Det virker som at Disney satser alt på å lage spillefilm av gamle Disney-tegnefilmer, at det er det nye store, sier Kielland. Han legger til at dette er en god forretningsmodell for Disney, på grunn av nostalgifaktoren, at dette er eviggrønne historier og at mange publikummere som har nostalgiske følelser har barn de kan ta med på kino.

- Men det er noe deprimerende i at det de legger penger i for tiden er nyinnspillinger av gamle tegnefilmer. Alt må ha et eksisterende publikum. Man driver ikke frem nye filmer på de store budsjettene, sier han.

BELLE: Emma Watson, kjent fra blant annet «Harry Potter», spiller rollen som «Belle» i filmen. FOTO: Disney. 
BELLE: Emma Watson, kjent fra blant annet «Harry Potter», spiller rollen som «Belle» i filmen. FOTO: Disney.  Vis mer

- Stor fordel

Filmanmelder i Dagbladet, Inger Merete Hobbelstad, mener traileren virker påfallende lik tegnefilmen, men legger også til at fargeskalaen er mørkere og at filmskaperne går for en mer gotisk og «voksen» stemning.

- Det viser jo også at de ikke bare retter seg mot barn, men også mot unge voksne som hadde tegnefilmen som en stor del av sin egen barndom. Det er hard konkurranse om publikum om dagen, og en stor fordel å sitte på rettighetene til en fortelling som mange allerede har sterke følelser knyttet til, og gjerne opplever på nytt, sier hun.

Skeptisk til nyinnspillingene

Selv er hun skeptisk til tendensen med at det stadig lages nyinnspillinger av gamle Disney-tegnefilmer, fordi gigantbudsjettene som går inn i produksjonene gjør det vanskelig å finansiere nye store filmeventyr, som kunne etablert et nytt og levende persongalleri.

- Det blir fort støvete når det er de samme konseptene som resirkuleres igjen og igjen. Dessuten har de nye Disney-filmene nærmest uten unntak vært for lange. De er basert på filmer som er kjappe og korte, ofte ikke mer enn en time og et kvarter, og tøyer historiene ut lenger enn de tåler, sier Hobbelstad, og legger til at de ofte legger inn «voksen» psykologisering, men at denne ofte virker banal og overfladisk.

Hun er også bekymret for at de nye filmene vil fortrenge de gamle tegnefilmene fra barns bevissthet, og påpeker at de opprinnelige filmene jevnt over holder langt høyere kvalitet.