NERDEFEST MED BISMAK: Teknologidelen av South by Southwest-konferansen i Austin, Texas har vært et sted for både tung faglig debatt og gemyttlig nerding om stort og smått innenfor teknologi, kultur og medier. Men før neste års konferanse har trusler om vold og trakassering lagt en kraftig demper på stemningen. Foto: SCANPIX
NERDEFEST MED BISMAK: Teknologidelen av South by Southwest-konferansen i Austin, Texas har vært et sted for både tung faglig debatt og gemyttlig nerding om stort og smått innenfor teknologi, kultur og medier. Men før neste års konferanse har trusler om vold og trakassering lagt en kraftig demper på stemningen. Foto: SCANPIXVis mer

Trakassering i Texas

En betent konflikt i spillmiljøet kaster skygger over neste års South by Southwest-konferanse.

South by Southwest (SXSW) er musikkonferansen som muterte til å bli verdens hotteste musikk-, film- og teknologitreff. Etterhvert også en hipsterdestinasjon av de sjeldne, og med årene nesten en parodi på seg selv. Arrangementet har vokst voldsomt siden starten i 1987, og de som har vært med lenge mener det er blitt for stort og kommersielt.

Men trakassering og trusler om vold har til nå ikke vært noe man forbinder med det hyggelige bransjetreffet, der en lang dag med debatter og seminarer gjerne avsluttes med at man ramler utpå med noe autentisk texansk BBQ, konserter og barhopping på 6th Street.

Men nå blåser det rundt SXSW. Nylig publiserte det toneangivende teknologinettstedet The Verge en artikkel der det ble slått fast at The Verge og moderskipet Vox Media ikke vil delta på eller dekke neste års konferanse om ikke konferansen tar trakassering på alvor. Nettstedet Buzzfeed har også skrevet et åpent, kritisk brev til SXSW. 

Bakgrunnen er at to planlagte paneldebatter nylig ble avlyst etter trusler om vold.

Panelene var relatert til en meget betent kontrovers i spillerverdenen kalt «Gamermergate». Det begynte som en debatt om blant annet kvinner i dataspill og habilitetsproblemer i spillmediene, men utartet til ganske stygg misogyni med trakassering og trusler om vold mot flere kvinner i spillindustrien. En prominent spillfeminist, Anita Sarkeesian, ble endog truet med en skolemassakre.

Problematikk relatert til dette skulle diskuteres direkte eller indirekte i flere paneler. Ifølge The Verge har SXSW Interactive-leder Hugh Forrest opplyst at konferansen mottok en rekke trusler om vold etter at de Gamergate-relaterte seminarene ble annonsert. Et panel, «Level up: overcoming harassment in games», skulle ledes av Randi Harper, som selv skal ha vært utsatt for trusler og trakassering for sine forsøk på å bekjempte hatprat og trakassering på nett.

Ifølge nettmagasinet Slate tok flere deltakere til ordet for at SXSW-ledelsen måtte ordne med sikkerhetsvakter under debattene, men de fikk ikke svar. I stedet ble to paneler plutselig avlyst. 

SXSW-ledelsen har senere beklaget, og innrømmet at avlysningene var en dårlig beslutning. For å rette opp skaden har man på kort tid stablet på bena et heldags «Online Harassment Summit» - et «toppmøte» om netthets.

Men kontroversene fortsetter. Ifølge Re/Code har deltakerne i «Level Up»-panelet trukket seg fra det nye arrangementet, fordi noen av deltakerne i det andre avlyste panelet, «SavePoint: A Discussion on the Gaming Community», også er invitert til det nye heldagsmøtet. Årsaken skal være at de ansvarlige for dette panelet skal sympatisere med de som har stått for trakasseringen i Gamergate-konflikten, skriver Re/Code.  Flere andre panedeltakere truer også med å trekke seg om «SavePoint»-deltakerne får plass på toppmøtet.

Her er det flere kinkige ytringsfrihetsdimensjoner på en gang, og det blir avgjørende viktig for omdømmet til SXSW at denne saken landes riktig.