DROPPER FILMEN: Skuespiller Ed Skrein kommer ikke til å spille i «Hellboy». Foto: Jon Furniss / Splash News
DROPPER FILMEN: Skuespiller Ed Skrein kommer ikke til å spille i «Hellboy». Foto: Jon Furniss / Splash NewsVis mer

Trakk seg fra storfilm da han skjønte at han skulle spille en karakter med asiatisk bakgrunn

Bråk rundt «Hellboy».

(Dagbladet): Det ble ramaskrik da det ble kjent at den britiske skuespilleren Ed Skrein (34) skulle spille i filmen «Hellboy» forrige uke.

Han skulle spille rollen som Major Ben Daimio i den nyeste filmatiseringen av den amerikanske kult-tegneserien, skriver the Guardian.

Men denne karakteren har opprinnelig japansk-amerikansk bakgrunn i tegneserien.

Dermed mente mange at dette var nok et eksempel på såkalt «hvitvasking» fra Hollywood: At man velger en hvit skuespiller til å spille en person med en annen etnisk bakgrunn.

- Bekymringsfull tendens

Nå har Ed Skrein, som blant annet er kjent fra filmen «Deadpool» og rollen som «Daario Naharis» i «Game of Thrones», trukket seg fra hele prosjektet.

Han kom med denne meldingen på Twitter og Instagram:

- Jeg aksepterte rollen uten å vite at karakteren i den originale tegneserien hadde en blandet asiatisk bakgrunn. Det har vært en intens debatt og forståelig nok skuffelse siden annonseringen, og jeg må gjøre det jeg føler er riktig, sier Skrein.

Prestisjeprosjekt

Bråket rundt «Hellboy» kommer etter at flere andre store filmprosjekter har møtt samme anklager.

Både filmene «Ghost in the Shell» and «Doctor Strange» møtte sterk motstand da filmmakerne valgte hvite skuespillere i roller som opprinnelig var asiatiske.

TRAILER: Joachim Triers nye film «Thelma» har premiere på norske kinoer 15. september. Video: Motlys / SF Studios Vis mer

Men dette er første gangen en skuespiller trekker seg fra et så prestisjefullt prosjekt som følge av kritikk om «hvitvasking», skriver Hollywood Reporter.

«Hellboy»-filmatiseringen er ledet av «Game of Thrones»-regissør Neil Marshall.

Skuespilleren Ian McShane spiller heltens adoptivfar, og Milla Jovovich portretterer en heks som vil ødelegge menneskeheten.

Stemme til inkludering

Ed Skrein mener det er «vårt ansvar å ta moralske avgjørelser i vanskelige tider, og å gi en stemme til inkludering.»

- Representasjon av etnisk mangfold er viktig, særlig for meg som har en familie som kommer fra forskjellig etnisk bakgrunn, skriver han.

Skuespilleren utdypet ikke hvilken bakgrunn dette er, men hans besteforeldre på farssiden skal være jøder fra Østerrike, ifølge nettstedet Ethnic Celebs.

Han forklarte avgjørelsen slik:

- Det er tydelig at det å representere denne karakteren på en kulturelt presis måte er viktig for folk. Hvis jeg overser dette ansvaret, ville jeg fortsatt en bekymringsfull tendens innenfor kunstverdenen, der man mørklegger historiene til etniske minoriteter, skriver Skrein.

Sterk støtte

Og Skrein, som opprinnelig var rapper før han ble skuespiller, har fått massiv støtte.

Bare 16 timer etter at han la ut meldingen på Twitter, hadde flere enn 100.000 markert meldingen som favoritt.

Produsentene Larry Gordon og Lloyd Levin fra Millennium og Lionsgate støtter også Skrein etter at han trakk seg, ifølge Hollywood Reporter.

Produsentene understreker at de ikke mente å være ufølsomme når det gjaldt etnisitet. De vil forsøke å finne en skuespiller som er mer i tråd med originalmaterialet om den demoniske helten fra tegneserieskaperen Mike Mignola.