Trakk seg i protest mot Huitfeldt

Ansettelsesprosessen med å finne arvtager etter Sylfest Lomheim vil ingen ende ta. Nå møter Anniken Huitfeldt ny motstand - i går trakk styrelederen i Språkrådet seg.

BESTEMMER: Ansettelsen av ny direktør i Norsk Språkråd trekker ut i tid. Kulturminister Anniken Huitfeldt har siste ord. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BESTEMMER: Ansettelsen av ny direktør i Norsk Språkråd trekker ut i tid. Kulturminister Anniken Huitfeldt har siste ord. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

|||Drøye to måneder etter at Sylfest Lomheim gikk av som Språkråd-direktør, er det fortsatt ikke kjent hvem som blir hans etterfølger.

Retorikkprofessor Kjell Lars Berge er Språkrådets egen favoritt til å overta som direktør, men Huitfeldt ser ikke ut til å ville høre på rådet.

I går hadde Språkrådet møte med Kulturdepartementet, et møte som skal ha gått heftig for seg.

Etter det Dagbladet erfarer trakk styrelederen i Språkrådet, Magni Øvrebotten, seg på grunn av uenighet med statsråden om ansettelsen av ny Språkråddirektør.

Magni Øvrebotten ønsket ikke å kommentere saken overfor Dagbladet i går kveld.

Innstilt favoritt
Sylfest Lomheims åremål gikk egentlig ut ved nyttår 2010, men det er blitt forlenget to ganger i påvente av å få på plass en ny direktør.

Men da Lomheim gikk av 1.september, var fortsatt ingen arvtaker klar. Det er kulturdepartementet som utnevner ny språkdirektør.

Dagbladet har tidligere skrevet at retorikkprofessor Kjell Lars Berge er Norsk språkråds egen favoritt til å overta som direktør. Han er en av fem søkere til stillingen, og styret i Språkrådet har anbefalt ham overfor departementet.

—Det jeg har fått beskjed om, er at jeg er den eneste styret har innstilt til stillingen, sier Kjell Lars Berge til Dagbladet torsdag kveld.

—Jeg har hele tiden opprettholdt min søknad. Statsråden får ta den belastningen det er å gå imot eget styre. Hun må gjerne ta den kampen, sier Berge.

—Hadde tenkt å trekke seg
Kjell Lars Berge kom i mars i år med knallhard kritikk av kulturminister Anniken Huitfeldt. Flere kilder Dagbladet har vært i kontakt med tror kritikken har gjort Berge umulig for Huitfeldt.

OMSTRIDT FAVORITT: 
Kjell Lars Berge. Foto: Rune Myhre.
OMSTRIDT FAVORITT: Kjell Lars Berge. Foto: Rune Myhre. Vis mer

Berge gikk til angrep på kulturministeren fordi han mente at hun hadde et for slapt og utydelig kunnskapsbegrep i diskusjonen om den nettbaserte versjonen av Store Norske Leksikon.

Han venter fortsatt på tilbakemelding angående direktørstillingen fra statsråden.

—Jeg synes det er oppsiktsvekkende at hun behandler Språkrådets arbeid på denne måten. Jeg lurer på hva som er Huitfeldts politiske begrunnelse for at dette tar så lang tid, sier Berge.

—Har du fortsatt lyst på jobben?

—Ja, det har jeg. Men jeg må være ærlig å si at dersom jeg blir tilbudt stillingen og Språkrådets innstilling blir tatt til følge, vil jeg høre med statsråden hva slags språkpolitikk hun vil føre og hva hun vil vi skal prioritere. Det er en del ting som er fattet under hennes ledelse som ikke har styrket språkpolitikken, sier Berge.

Anniken Huitfeldt ønsket ikke å kommentere saken i går.