Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Trakk seg i protest

Vebjørn Sand raser mot å bli kalt «Nerdrum-elev».

PROTEST: Vebjørn Sand har trukket seg fra utstillingen «Alderdom — frykt og fryd». Grunnen: Han ble feilaktig omtalt som «Nerdrum-elev». Foto: Agnete Brun.
PROTEST: Vebjørn Sand har trukket seg fra utstillingen «Alderdom — frykt og fryd». Grunnen: Han ble feilaktig omtalt som «Nerdrum-elev». Foto: Agnete Brun. Vis mer

(Dagbladet): - Her ligger det nok noen sårede følelser, sier kunstsosiolog Dag Solhjell,

Torsdag åpner utstillingen «Alderdom — frykt og fryd» på Oslo Bymuseum, med noen av Norges fremst figurative malere. Nye bilder av Odd Nerdrum er blant de største attraksjonene.

Inntil i forrige uke skulle Vebjørn Sands nye portrett av forsker og eventyrer Helge Ingstad vært et av verkene på utstillingen. Men nå har Sand trukket seg i protest.


Tar ansvar

Årsaken er at museumsdirektør Vibeke Mohr feilaktig omtalte den nå New York-bosatte maleren som elev av Odd Nerdrum.

- Dette er egentlig en filleting, men jeg tar fullstendig ansvar. Det har vært noen komplikasjoner i vårt presisjonsnivå, sier Vibeke Mohr, direktør for Oslo Bymuseum.

Ifølge direktøren er striden med Vebjørn Sand omslått rundt en formulering i avtalen som alle de deltakende kunstnerne har fått.

Her går det fram at utstillingen er med«Odd Nerdrum og Nerdrum-elevene». Ifølge direktør Vibeke Mohr brukes ikke denne formuleringen noen andre steder i omtalen av utstillingen, verken i katalog eller i presseskriv.

- Dette er ei blemme fra vår side, sier Mohr.

Blant kunstnerne som skal stille ut sine verker knyttet til temaet alderdom, er det flere Nerdrum-elever, men også flere som ikke regner seg som dette. Museet har fått sine reaksjoner på formuleringen fra disse, men ingen har gått så langt som å trekke kunsten sin. Vibeke Mohr har respekt for Vebjørn Sands beslutning.

- Det er synd, men en avgjørelse som vi synes er helt ok, sier direktøren.

Jan-Ove Tuv er kanskje den mest profilerte av Nerdrum-elevene som skal stille ut på Oslo Bymuseum. Han synes Vebjørn Sands beslutning er trist.

- Han har malt et veldig godt bilde, spesielt er hendene godt malt. Jeg hadde gledet meg til å se det, sier Tuv.


Forstår ikke

Han kan ikke forstå hvorfor Sand ikke vil bli omtalt som Nerdrum-elev.

- Vebjørn Sand og Odd Nerdrum jobbet mye sammen i en periode mot midten av 1990-tallet, og jeg antar Sand har lært av Nerdrum. Jeg ser ingen grunn til Sands beslutning, så dyktig portrettet hans er, sier Tuv.

Dagbladet har ikke lyktes med å få en kommentar fra Vebjørn Sand selv.

Kunstsosiolog Dag Solhjell tror maleren har to hovedgrunner til å reagere:

- En ganske nærliggende forklaring er at Vebjørn Sand betrakter seg som kunstner, mens Odd Nerdrum betrakter seg som kitschmaler. Vebjørn Sands problem har vært å bli akseptert som kunstner, men han har blitt rammet kitschnavnet, sier Solhjell.

- En annen og mer allmenn grunn er at en voksen kunstner ikke ønsker å ha elevetiketten på seg. Vebjørn Sand har nettopp framhevet seg selv som en moden mann som tar ansvar for egen kunst, sier Solhjell.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media