Trance guden

Med utseende om en svær Buddha, er det lite som tyder på at vi har med en fyr på over femti å gjøre. Goa-Gil er heller ikke som andre femtiåringer. Han er en av verdens mest ettertraktede platesnurrere, og har satt sine spor i historien: som DJ på verdens første raveparty, og som oppfinneren av musikksjangeren Goa-trance .Til tross for Buddha-likheten, er han hinduist.

- Jeg føler ikke at jeg har noe til felles med DJ-er som konkurrerer om å spille hits. For min del er rollen spirituell. Jeg er et medium når jeg spiller, som bringer shakra - guddommelig energi - ut til folket, sier Goa-Gil.

Han bygger opp stemningen over mange timer, og nekter å spille på arrangementer hvor han får under åtte timer. Aller helst vil han slippe å dele kvelden med andre DJ-er.

GOA-GIL ER EN HINDU BABA - som på godt norsk betyr hellig mann. Han ble omvendt i 1971, året etter at han bosatte seg i Goa i India. Opprinnelig er han fra California, men fulgte med da et tjuetalls hippier flyttet over i 1970. Emigreringen var ment som en flukt fra normhelvetet i hjemlandet. Og Goa tilbød en unik mulighet til å komponere et eget samfunn. Siden har han hatt base der.

Helt fra midten av 60-tallet har musikk vært den store lidenskapen hans. Ikke overraskende begynte han karrieren sin som psykedelia-gitarist. Det var også som musiker han først følte de guddommelige vibrasjonene.

- Etter å ha meditert et par dager, kunne jeg få fantastiske musikalske visjoner hvor spirituelle sanger med ferdige tekster strømmet ut av meg 6 timer i strekk. Første gang jeg opplevde det var utrolig sterkt, sier han.

- Når folk opplever denne kraften, og uten noen som helst form for stimuli føler en strøm av energi, tror jeg at det må ha med en ytre makt å gjøre, påstår babaen.

MED TIDA skulle Goa-Gil bli gradvis mer interessert i elektronisk musikk. I 1973 begynte han som DJ, og siden det har gitarspillet hoved-saklig vært til fjøsbruk.

- Bluesjammene, som var datidens rave-ekvivalent, ble så gudsjammerlig kjedelig over 12 timer. Det var derfor jeg rundt 1980 begynte å lete etter nye former for musikk til å akkompagnere kveldene. Jeg satt og klippet ut elektroniske biter fra de første hip hop-greiene, elektroniske band og synthpop-artister som Depeche Mode, forteller han.

- Jeg var aldri spesielt begeistret for sangen, så jeg brukte bare de delene som var i introene og mellomspillene, og loopet de. Dette ble igjen satt sammen til låter og grooves, beretter han. Eksperimenteringen førte etter hvert til utviklingen av den første trance-musikken, eller tribal som de kalte det den gangen. Helt siden midten av 80-tallet har sjangeren holdt stand, så godt som uberørt av endringene i resten av musikkverdenen.

- Mange har behandlet Goa-trancen som et trendfenomen. Men selv om dens død har vært annonsert flere ganger, ser det ikke ut til at det kommer skje med det første, sier Goa-Gil. Det virker ikke som om livskraften til Goa-Gil er i ferd med å ebbe ut heller. Sist nyttårsaften satte han ny verdensrekord ved å spille 44 timer sammenhengende, og ved årtusenskiftet er han booket inn som DJ når BBC skal ha overføringer fra partyer ti steder på kloden, hvor Goa er valgt som en av dem.