GAMMEL VIND: Professor Ola Tjørhom er en nokså ensom svale blant norske katolikere i sin begeistring for Det andre vatikankonsilet, som av enkelte konservative altså blir betraktet som selve Satans verk. Bildet er fra Petersplassen under begravelsen til Pave Johannes Paul II i 2005. Foto: Jon Terje H. Hansen.
GAMMEL VIND: Professor Ola Tjørhom er en nokså ensom svale blant norske katolikere i sin begeistring for Det andre vatikankonsilet, som av enkelte konservative altså blir betraktet som selve Satans verk. Bildet er fra Petersplassen under begravelsen til Pave Johannes Paul II i 2005. Foto: Jon Terje H. Hansen.Vis mer

Trange tider for nye tanker

Religion og prestestyre, teokrati og kirkestat, politiske partier med fundamentalistiske tolkninger av hellige skrifter som rettesnor - de herjer oss.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I en stadig mer innbitt strid om livssyn og verdier, der pressefrihet, intoleranse, og voldstrusler fremmes av krenkelsestyranner på alle sider, er ofte kunnskapsløshet en sikker følgesvenn for indignasjonen. Tusener av meningsberettigede ytringsfrifanter uttaler seg om sider ved islam de ikke aner noe om, basert på tendensiøse gjengivelser av ytterliggående fortolkninger.

Ola Tjørhom«Fornyelsen som forsvant - et kritisk blikk på Den katolske kirkes utvikling fra 1850 til i dag»Cappelen Damm Akademisk

Samtidig påberoper de seg toleranse og modernitet i egne trossystemer - da særlig kristendommen. Men kristendomskunnskapen er kanskje heller ikke all verdens. Man foretrekker den kristendommen man foretrekker, akkurat slik man foretrekker den islam man ikke kan fordra. Rommet snevres inn, uforstanden nærmer seg selvantennelsespunktet, og det er flere smell i vente. Ja, det smeller hele tiden, om ikke akkurat her.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn