Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Innvandring og integrering:

Trangsynt om innvandring

Arbeiderpartiet skal ikke la Frp sette premissene for innvandrings-og integreringsdebatten.

IKKE BÆREKRAFTIG: Dagens asylsystem er verken human eller bærekraftig. En flyktningpolitikk basert på kvoter fremfor asyl ved grensen ville vært det mest humane og rettferdige, skriver Arbeiderpartiets nye innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani. Foto: Nina Hansen
IKKE BÆREKRAFTIG: Dagens asylsystem er verken human eller bærekraftig. En flyktningpolitikk basert på kvoter fremfor asyl ved grensen ville vært det mest humane og rettferdige, skriver Arbeiderpartiets nye innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani. Foto: Nina Hansen Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når Dagbladet i sin lederartikkel 3. februar skriver at Ap konkurrerer med Frp i asylpopulisme, så er de med på å sette Frp i sentrum og gjøre dem til målestokken i innvandringsdebatten. Det tjener Frp på, mens debatten blir fordummet.

Arbeiderpartiet skal snakke om det som er viktig og det som folk er opptatt av. Og det skal vi gjøre på våre egne premisser. En asylpolitikk som er streng, rettferdig og human.

Jeg har flere ganger påpekt hvor viktig det er å forsvare asylinstituttet, et poeng Dagbladet velger å overse. Spillereglene er klare: De som trenger beskyttelse skal få det og de som ikke oppfyller kriteriene for opphold skal sendes ut.

I alle faser av asylsaksbehandlingen skal effektivitet og rettssikkerhet gå hånd i hånd. De som får opphold skal bli møtt med klare forventninger om å delta og bli bidragsytere i det norske samfunnet.

Det gamle slagordet for arbeiderbevegelsen er stadig aktuelt: «Gjør din plikt, krev din rett.»

Asylpolitikken er dynamisk. Når verden endrer seg må vi også vurdere endringer i vår asylpraksis. Noen ganger er det nødvendig med ny politikk også når situasjonen i Norge endrer seg.

Et eksempel på det er asylforliket høsten 2015. Arbeiderpartiet støttet betydelige innstramminger som følge av økte ankomster av asylsøkere til Norge.

For oss er det viktig å sørge for kontroll rundt ankomstene til Norge, men dette skal ikke gå på bekostning av dem som trenger beskyttelse.

Våre danske kolleger, Socialdemokratiet, går nå inn for å oppheve retten til å søke om asyl i Danmark. De vil prioritere kvoteflyktninger i stedet.

Det støtter vi, hvis vi får til en felles europeisk ordning. Skal vi forebygge menneskesmugling og all elendigheten forbundet med det, så hjelper det ikke at ett eller to europeiske land stenger muligheten for å søke om asyl ved grensen.

Asylreformen må skje på europeisk nivå. Og Norge bør være en aktiv pådriver i denne debatten.

Dagens asylsystem er verken human eller bærekraftig. En flyktningpolitikk basert på kvoter fremfor asyl ved grensen ville vært det mest humane og rettferdige. For da ville vi brukt ressursene på reelle flyktninger i stedet for å behandle mange saker som ofte ender opp med avslag.

Som det heter i Arbeiderpartiets program: «Kvoteflyktninger er den sikreste og mest rettferdige ordningen for å sikre mottak av mennesker som skal ha varig beskyttelse.»

Det er avgjørende at innvandringspolitikken har folkelig legitimitet, ellers risikerer vi sterkere polarisering og fremvekst av høyrepopulisme slik vi ser flere andre steder i Europa. De vi tar imot skal ønskes velkommen og inkluderes i samfunnet.

Samtidig skal vi være krystallklare ovenfor de som ikke har lyst til å akseptere at å bo i Norge innebærer at storsamfunnet vil pushe på slik at dattera di får like gode muligheter som sønnen din. Eller at barna dine har rett til selv, helt fritt, få bestemme hvem de vil gifte seg med.

Arbeiderpartiet har satt ned et migrasjonsutvalg som jeg skal lede. Utvalget skal gi partiet et bedre grunnlag for utvikling av en mer helhetlig politikk på innvandrings- og integreringsfeltet.

Innvandring er blitt den mest splittende saken i Europa i vår tid. Den skaper splittelser både mellom ulike europeiske land, men også innad. Vi trenger en innvandringspolitikk som samler, ikke som splitter.

En politikk som skaper forutsigbarhet og ikke angst og uro. Der vi snakker om muligheter og inkludering, men også er ærlige på de utfordringene og problemene som kommer i kjølvannet. For problemene er der – i nærmiljøet og i hverdagen til folk.

Det er synd når Dagbladet reduserer denne viktige debatten til ett spørsmål om hvor Arbeiderpartiet posisjonerer seg i forhold til Frp. For oss er det ikke Frp som er i sentrum – det er hvordan vi best hjelper mennesker på flukt, og hvordan vi best lykkes med integrering i vårt stadige mer mangfoldige samfunn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!