Trangsynthet, en livsstilsykdom?

Mange sauer er drept og lemlestet, og det er tøft for dem som rammes.

KORTTENKT: «Vi må kvitte oss med disse forsvarsløse ulldottene som vralter rundt og blir rovdyrmat», skriver artikkelforfatteren, ikke uten ironi. Foto: Paul Kleiven / NTB Scanpix
KORTTENKT: «Vi må kvitte oss med disse forsvarsløse ulldottene som vralter rundt og blir rovdyrmat», skriver artikkelforfatteren, ikke uten ironi. Foto: Paul Kleiven / NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

Jeg blir oppgitt over kommentarer fra rovdyrelskerne. Hva feiler det disse menneskene som gjerne ofrer både bosetting og husdyr for å få flere rovdyr?Det hevdes at økosystemer og det biologiske mangfoldet ødelegges uten frislipp av rovdyr. Sauer og bønder raserer naturen. De som hevder det er både enfoldige, og ikke minst gode og mette. Vi må kvitte oss med disse forsvarsløse ulldottene som vralter rundt og blir rovdyrmat. Både de og bøndene som jukser til seg erstatninger! Skremmende mange ser verden gjennom en dorull, helhetssynet på samfunnet virker helt fraværende.

Men på den annen side vil mange av disse også ha et sterkt jordbruk. Ingrediensene et sterkt jordbruk med beitende sau og rein i fjellet, men også flere rovdyr (ulven er den grommeste), blir en uspiselig lapskaus. Tiden er inne for å tenke seg om før man møter seg selv i døra, hetser bøndene, og tilber rovdyra.Har disse menneskene og organisasjonene som nærmest vil ha frislipp av rovdyr gjort seg tanker om hvor mange som sulter i denne verden? Og hva kan vi bidra med? Ikke mye, vi er ikke selvforsynt med mat. Men de to millioner sauene vi har i dette landet bidrar litt, selv om det i tillegg må importeres sauekjøtt. Rein og hjortedyr for øvrig er en stor matressurs - helst for mennesker. Klimaendringer med ørkenspredning, andre steder oversvømmelser, gjør verdenssituasjonen stadig verre. Vi som er oppvokst og bor på bygda, har en klart bedre virkelighetsoppfatning av naturen enn de fleste som bor i byene. Naturen oppleves og føles på kroppen både på godt og vondt. Beiting med sau og rein er siste skanse mot gjengroingen i Utkant-Norge.

Mange har gitt opp på grunn av rovdyr. Det er smittsomt. Om noen få flytter vekk, kan det føre til nedlegging av skoler, butikker og så videre. Da rakner det. Det vil også ha en stor negativ effekt på turistnæringa. Vi har så langt levende bygder å vise fram. Ved siden av det «vanlige» med bjørn og jerv, har ulven gått berserk over store områder i år. Mange sauer er drept og lemlestet, og det er tøft for dem som rammes. Verst er vel frykt og redusert livskvalitet for alle som frykter angrep i akkurat sin besetning. Utrygghet er utmattende og tærer både på sinn og kropp. Slik skal det ikke være! Til dere ekstreme rovdyrvenner: I det minste prøv å se verden i et videre perspektiv!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.