Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Trangt om plassen

Høyhusdebatt blir alltid amper her til lands.

NYTT NABOLAG: Høyblokka i regjeringskvartalet.
NYTT NABOLAG: Høyblokka i regjeringskvartalet. Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Veien mot et nytt regjeringskvartal skrider sakte videre. Nå har Statsbygg levert sin «anbefaling til byformprinsipper» til Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Det har i utgangspunktet ikke avgjørende betydning. Det er et innspill i arbeidet med reguleringsplan for området, som skal legges fram til våren. Men det er selvsagt ikke hvilken som helst aktør dette dreier seg om.
Statsbyggs anbefaling illustrerer tre viktige poeng.

Beslutningen om å rive Y-blokka er definitivt riktig, så lenge det finnes en løsning for å bevare den integrerte kunsten. Det er allerede vedtatt som en forutsetning for den videre prosessen, men Statsbyggs tegninger - og de ulike arkitektforslagene som kom i innspillsrunden tidligere i år - viser at området hvor Y-blokka har ligget må frigjøres for å kunne skape luft og rom. Det ligger riktignok i Statsbyggs anbefaling et nytt bygg i samme område, men det er plassert slik at det også kan lages et stort parkområde opp mot Deichmanske bibliotek og Trefoldighetskirken. Det blir lite plass til friområder ellers i dette kvartalet, som leder oss til neste punkt:

Statsbygg velger å basere seg på 23 kvadratmeter per ansatt, og ikke 25. Det er ikke bare fordi man mener at folk bør ha det ryddig rundt pulten sin, men først og fremst fordi det skal bygges enormt mange kvadratmeter innenfor et relativt lite område. Bygningsvolumene som er planlagt mellom Grubbegata og Møllergata er voldsomme, og vil - slik det framkommer i dette forslaget - framstå som en tjukk, byråkratisk mur i byen. Den er «gjemt» bak Høyesterett, Høyblokka og den nye A-blokka som kommer i området der Y-blokka ligger i dag, og er i realiteten der Statsbygg løser plassproblemene. Ved å bygge svært kompakt.

Høyhusdebatt blir alltid amper her til lands. Det er naturlig, siden Oslo historisk sett har lavhusbegyggelse. Hensynet til at Høyblokka må få en prominent plass i det nye regjeringskvartalet - når vi først velger å bevare den - spiller også inn. Likevel mener vi det er for stivbeint å kategorisk avvise høyhus i dette prosjektet. Det kan la seg løse på en elegant måte, og vil også gi arkitektene større friheter i forbindelse med utforming av resten av området. Bygger man litt høyere noen steder, kan det bli mer fri utfoldelse på bakkeplan.
Snøhettas forslag til utforming av kvartalet viser at potensialet for det vakre også finnes i høyden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!