Tvangssterilisering og sykdomsdiagnose var inntil i fjor absolutte krav for å få hjelp til å skifte kjønn. Loven om juridisk kjønn er derfor den største kjønnspolitiske seieren i denne stortingsperioden. Den gir mennesker rett til å definere sitt eget kjønn uten kirurgi, og siden i fjor sommer har 650 personer søkt om å få endret kjønn i passet sitt.
Friheten kan redde liv. Transpersoner, folk som på en eller flere måter bryter med den rådende to-kjønnsmodellen i samfunnet, har det ofte svært vanskelig. Vold og trakassering preger livene til mange av de rundt 20 000 transpersonene i Norge. 50 til 70 prosent har hatt selvmordstanker.
Tonje Gjevjon har i Dagbladet meninger og andre debattsteder ført en aggressiv kampanje mot det hun kaller transaktivismen. Som leder for Lesbisk forbund har hun frontet frykten for å møte en penis i kvinnegarderoben, og frykten for at foreldre vil overtale barna sine til å foreta kjønnsskifte. Gjevjon er redd for at mannlige overgripere skal entre kvinnegarderober utkledd som transkvinner. Hennes fokus har vært på transkvinner med mannlige kjønnsorganer, ut fra et underlig resonnement om at «En dusj full av menn med penis er en helt annen situasjon for en transmann med biologisk kvinnekropp, enn en dusj der kvinner med kvinnekropp må godta å dele denne med en transkvinne med biologisk mannskropp.» Det ville vært komisk om det ikke var så vondt for dem det gjelder.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger