UBEHAGELIG KRITIKK: Det skjer noe med ens mentale helse og generelle velvære når en møter så mange negative holdninger i så mange ledd av samfunnet på grunn av den en er, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
UBEHAGELIG KRITIKK: Det skjer noe med ens mentale helse og generelle velvære når en møter så mange negative holdninger i så mange ledd av samfunnet på grunn av den en er, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Feminisme og transpersoner:

Transinkluderende feminisme er den rette vei å gå

Når jeg sitter og leser om hvor fryktelig redd noen av dere er for å møte oss i det offentlige rom blir jeg litt forundret. Hva er det som har gitt rot til den enorme frykten for transpersoner?

Meninger

Hvordan kan personer som kaller seg feminister, og er medlemmer i feministiske organisasjoner tillate seg å snakke så utrolig nedlatende mot en liten gruppe mennesker? En gruppe som tilbyr svært viktige feministiske perspektiver.

Disse kjipe meningene om transpersoner fremmes uten vitenskapelig hold eller fornuft, fordi de egentlig ikke synes noe særlig om oss.

Det er svært påfallende at Ane Stø skal snakke om å ytre seg uten å bli trakassert når det er akkurat det Stø, Gjevjon, og Jaquesson gjør. De skriver i offentlige medier om hvordan transkvinner med penis kommer seg inn på kvinneområder. De skriver om frykt for voldtekt, vold, og overgrep fra transpersoner.

Hedda Marie Westlin
Hedda Marie Westlin Vis mer

En lekperson kunne jo komme til å tro at transkvinner er brutale, svært slu og gjennomtenkte overgripere, men jeg tar det for gitt at de fleste av oss er smartere enn som så.

Dette er direkte trakasserende og misvisende. Fakta er at transkvinner utsettes for svært brutale drap, voldtekter og vold over hele verden. Dette skjer fordi folk synes at vi som gruppe er så uønsket, og dette skjer mens myndighetene noen steder i verden snur et blindt øye til. Privatpersoner kan opptre nærmest ustraffet.

Folk snur rett og slett ryggen til transkvinner, og særlig fargede transkvinner fordi vi som gruppe er så uønskede av de langt mer høylytte privilegerte stemmene i samfunnet.

Personer som kaller seg feminister driver med iskald ekskludering og rangering etter A- og B-lister for hvordan og hvem som kan kalle seg kvinne. Hva sier det om deg dersom du selektivt godtar transkvinner som kvinner, men ikke i alle tilfeller og situasjoner?

Norske feministiske organisasjoner sier de er for trans, men de er merkelig stille i gangen, og lytter ikke i særlig stor grad på oss, tross at vi har mange perspektiver å komme med.

Det krever stort mot å stå imot mange av de sterke kjønnsnormene som finnes i samfunnet i dag, og så virker det som om noen personer som er med i feministiske organisasjoner ønsker å fungere som portvoktere og nekte oss adgang til rettigheter.

Det skjer noe med ens mentale helse og generelle velvære når en møter så mange negative holdninger i så mange ledd av samfunnet på grunn av den en er. Særlig når disse holdningene kommer fra de delene av samfunnet som har valgt å jobbe med rettighetsspørsmål og samfunnskritikk.

Når jeg sitter og leser om hvor fryktelig redd noen av dere er for å møte oss i det offentlige rom blir jeg litt forundret, hva er det som har gitt rot til den enorme frykten for transpersoner?

Jeg har selv opplevd en svært alvorlig hendelse fordi jeg er trans, men jeg er ikke redd for, eller driver kampanjer mot visse grupper mennesker på grunn av deres tilhørighet eller identitet.

Jeg håper at vi en dag får et samfunn som legger til rette for at mennesker skal ha like rettigheter og muligheter på tvers av grupper, ikke grupper som takker for seg og tar med seg stigen når de kom seg opp.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.