Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Feminisme og transpersoner:

Transkvinner er kvinner

Det er vanskelig å forestille seg hvordan det er å møte et helsevesen som ikke gir deg hjelpen du trenger, for så å bli møtt med hatefulle konspirasjonsteorier fra bevegelsen som burde ha støttet deg i kampen for å få være den du er.

BØR SJEKKE SITT PRIVILEGIE: Ressurssterke, hvite kvinner sparker nedover. Jaquesson er redd for å møte en penis i kvinnegarderoben. Jeg er redd for å møte slike holdninger i kvinnebevegelsen, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
BØR SJEKKE SITT PRIVILEGIE: Ressurssterke, hvite kvinner sparker nedover. Jaquesson er redd for å møte en penis i kvinnegarderoben. Jeg er redd for å møte slike holdninger i kvinnebevegelsen, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når Kari Jaquesson hevder at transkvinner aldri kan bli «ekte kvinner» fordi de ikke har mensen, vitner det om en overraskende dårlig forståelse av kjønn og privilegier fra en som kaller seg for feminist.

Transekskluderende radikalfeminister driver en hatefull, kunnskapsløs og farlig kampanje mot transkvinner. Check your privilege, Kari Jaquesson.

Anna Dåsnes. Foto: Sondre Hansmark
Anna Dåsnes. Foto: Sondre Hansmark Vis mer

TERF (transekskluderende radikalfeminister) hevder at personer skifter juridisk kjønn til kvinne for å forgripe seg på kvinner. Dette er ikke annet enn konspiratorisk sprøyt.

Det er ingen som våkner opp en dag og bestemmer seg for å gå gjennom en lang prosess for å «kolonisere kvinners rom og historie». De gjør det fordi de er kvinner.

Jaquesson fremstiller det som om det er et valg å være trans. Et valg man tar for å ødelegge for de av oss som er født med eggstokker. Blant Rikshospitalets pasienter har 50 til 70 prosent lidelser som angst og depresjoner. En nederlandsk studie viste at så mange som 70 prosent av alle transpersoner har vurdert å ta sitt eget liv.

Trakassering, vold og diskriminering er en del av mange transpersoners hverdag. Som om denne dystre statistikken ikke taler for seg selv, har Verdens helseorganisasjon (WHO) nylig erkjent at kjønn er flytende. Etter mange år med sykeliggjøring, er det nå slått fast, medisinsk, at kjønnsidentitet er flytende, og at transseksualisme ikke er en psykisk lidelse.

Jaquesson er bekymret for at samfunnet presser på barn og unge kjønnsbekreftende behandling. Virkeligheten er en ganske annen. De aller fleste som ønsker kjønnsbekreftende behandling får faktisk nei av Rikshospitalet, som er det eneste offentlige behandlingsstedet for transpersoner.

Mange må drive en kamp mot norsk helsevesen. Og mange taper. Også for transpersoner som ikke ønsker å opereres, er tilbudet mangelfullt. Det er på høy tid at helseminister Bent Høie sørger for at norske transpersoner møter et verdig helsetilbud. Vi feminister bør være noen av de fremste forkjemperne for dette.

Jeg vil likevel gi Jaquesson rett i én ting: mann kan ikke bli kvinne. Fordi transkvinner er kvinner.

Derfor er det trist å se en liten del av kvinnebevegelsen jobbe så innbitt mot at noen av de kvinnene som har det kjipest skal bli møtt med respekt og verdighet av samfunnet. Det er en oppkonstruert problemstilling å sette kvinners rettigheter opp mot transpersoners rettigheter. Retten til å være den du er har alltid vært sentral i kvinnebevegelsen. Nå er det på tide å stå opp for transpersonene.

Det er vanskelig å forestille seg hvordan det er å møte et helsevesen som ikke gir deg hjelpen du trenger, for så å bli møtt med hatefulle konspirasjonsteorier fra bevegelsen som burde ha støttet deg i kampen for å være den du er. Retorikken fra transekskluderende radikalfeminister er hatprat mot en sårbar minoritetsgruppe. Ressurssterke, hvite kvinner sparker nedover mot en gruppe mennesker som kjemper mot systemet. Som feminister bør de vite bedre.

Jaquesson er redd for å møte en penis i kvinnegarderoben. Jeg er redd for å møte slike holdninger i kvinnebevegelsen.

Så fra en feminist til en annen: Skjerp deg. Kvinnen med adamseple på krisesenteret har det kjipt nok uten at transfobe feminister driver hatkampanje mot henne.