Transseksuell frustrert frue

TV-stjernen Felicity Huffman viser alt i filmen Transamerica.

(Dagbladet.no): Suksessen vil ingen ende ta for 42-åringen mest kjent som Lynette fra serien Frustrerte fruer.

Ikke bare vinner hun priser for sin innsats som frustrert frue, hun er også en av favorittene til å bli Oscar-nominert for rollen som transseksuell mann i undergrunnsfilmen "Transamerica".

Lavbudsjettfilmen vant kritikerprisen i USA, og har også rasket med seg en rekke priser på filmfestivaler i opptakten til det som ligger an til en sikker Oscar-nominasjon. Noe overraskende synes Huffman.

- Filmen ble aldri laget som en Oscar-kandidat. Det er en bitte liten film, som ingen egentlig visste hvor ville havne, sier hun til VG.

Om å finne sitt virkelige jeg

I filmen spiller Huffman Stanley "Bree" Osbourne. Han står overfor den siste operasjonen som skal forvandle Stanley til en kvinne. Plutselig blir Stanley eller Bree klar over at hun har en bortkommen sønn. Sammen legger de ut på en innholdsrik reise på tvers av USA.

- Dette er ikke en temafilm om transseksuelle og deres situasjon. Det handler like mye om smerte, finne sitt virkelige jeg, og det å bli forelder, sier Huffman. Filmen er derfor like mye en roadmovie som en film om kjønnsskifte, mener hun.

Protesepenisen "Andrew"

DEN NAKNE SANNHET: I den Oscar-aktuelle filmen Transamerica viser Felicity Huffman alt, inkludert protesepenisen Andrew. Foto: Scanpi¨x
DEN NAKNE SANNHET: I den Oscar-aktuelle filmen Transamerica viser Felicity Huffman alt, inkludert protesepenisen Andrew. Foto: Scanpi¨x Vis mer

I filmen viser hun «alt», både som mann før operasjonen, og som kvinne etterpå.

- Scenen etter operasjonen, som kvinne, var ikke så vanskelig. Det var verre å vise seg med penis. Den var noe som absolutt ikke skulle være der, og slik føler Bree det også i filmen, sier Huffman om protesepenisen, som fikk kjælenavnet Andrew.

Skuespilleren jobbet også med en stemmetrener for å få frem Brees dype stemme. Hver morgen tok det Huffmann omtrent en time å finne stemmeleiet til Bree. Derfor beholdt hun stemmen gjennom hele dagen av frykt for at hun skulle mistet Brees stemme mellom opptakene, skriver The Seattle Post Intelligencer.

Hjalp ikke å være kjendis

Transamerica ble spilt inn før hun startet opptakene til Frustrerte fruer, og det var derfor ikke kjendisstatusen som ga henne filmrollen.

Nå håper hun imidlertid at kjendisstatusen kan hjelpe filmen.

- Det er 24 millioner mennesker som ser «Frustrerte fruer» hver uke, så hvis noen av dem blir lokket til å gå på kino, er det jo bra, mener Felicity Huffman.

<B>POPULÆRE FRUER:</B> Her er Felicity sammen med Frustrerte fruer-kollegaene.
<B>EMMY-VINNER:</B> Felicity Huffmann vant Emmy-prisen for beste skuespillerinne i fjor.