- VELDIG TRIST: Hovedrolleinnehaver Ane Dahl Torp er lei seg for at streiken har rammet innspillingen av sesong to:

- Det er veldig trist, har hun uttalt til Dagbladet - her sammen med skuespillerkollega John Carew. Foto: NRK
- VELDIG TRIST: Hovedrolleinnehaver Ane Dahl Torp er lei seg for at streiken har rammet innspillingen av sesong to: - Det er veldig trist, har hun uttalt til Dagbladet - her sammen med skuespillerkollega John Carew. Foto: NRKVis mer

Fastlåst filmstreik:

Trapper opp: «Heimebane» og «Twin»-innspilling er stoppet

Nå er 50 filmarbeidere som jobber med tv-drama i streik.

Streiken er inne i den sjette dagen, og nå trappes den opp. Nå er antall streikende økt til 50 medlemmer.

Norsk Filmforbund (NFF) og Virke meklet natt til lørdag en overenskomst for tv-drama. Vel 13 timer på overtid ble det klart partene ikke klarte å bli enige.

Det er dialog

- Til sammen er dermed 50 filmarbeidere som jobber med TV-drama, i streik, opplyser forbundsleder Sverre Pedersen i NFF. Han opplyser at det er dialog mellom partene.

Produksjonen av andre sesong av serien «Heimebane» samt den nye serien «Twin» er innstilt så lenge streiken pågår.

Heimebane, ti episoder
Heimebane, ti episoder Vis mer

De produseres for NRK av henholdsvis Motlys og Nordisk Film Production.

- En merkelig følelse

Ane Dahl Torp sa til Dagbladet i helgen at streiken kom overraskende på:

- Det er en merkelig følelse å plutselig bli avbrutt idet vi ligger på oppløpssida og skulle starte på innspillingen av de siste to episodene denne uka. Nå stopper alt helt opp, både på opptaks-og etterarbeidsfronten, sier hun.

Serien har tatt Tv- og Idretts-Norge med stor entusiasme og engasjement, og hovedrolleinnehaver Ane Dahl Torp er lei seg:

- Det er veldig trist, men jeg får bruke tiden til å forberede meg ekstra godt til å gjøre avslutningen så kanonbra som vi vil at den skal bli. Jeg håper streiken ikke varer så lenge at vi må vente lenger med å presentere sesong to for publikum, for det gleder vi oss veldig til.

Mulig opptrapping

Også NRK-serien Exit, som lages av selskapet Fremantle, og Seizure som Miso film produserer for MTG/Viaplay, er rammet. Disse to er ferdig innspilt og streiken får dermed ikke like store følger for dem.

Pedersen lover at det ikke blir noen ytterligere opptrapping av streiken så lenge det er dialog med Virke.

- Hovedkravet har hele tiden vært å få på plass et minstelønnssystem. Vi har holdt på med det i fem år. Når det ikke lykkes over så lang tid, var det ikke annet å gjøre enn å sette hardt mot hardt, sier Pedersen til NTB.

Målet er at arbeid med dramaserier og film skal lønnes likt.

- Det er de samme folkene som jobber på spillefilm og TV-Drama. De gjør det samme. Lik lønn for likt arbeid bør være et rimelig krav, sier han.

Kan ta ut 150 i streik

Det var natt til lørdag bruddet i meklingen mellom NFF og arbeidsgiverorganisasjonen Virke var et faktum.

Filmforbundet har tidligere varslet at inntil 150 NFF-medlemmer som arbeider med TV-drama, kan bli tatt ut i streik om konflikten vedvarer.

NFF er film- og TV-bransjens største fagforening og representerer i dag omkring 1.200 medlemmer som omfatter alt fra regissører, manusforfattere, fotografer, klippere og annen stab som jobber på norske film- og TV-produksjoner.