Trash på topp

Sjelden har vi sett en mer underholdende actionfilm enn Hongkong-regissøren Che-Kirk Wongs B-film-parafrase «The Big Hit».

Det er ikke pent å si det, mange pene mennesker vil si det er galt, men dette er moro. Og velgjort. Særlig det. Underholdende på en god måte. Men du må tåle mye røff humor på veien. «The Big Hit» tar i bruk virkemidler fra et bredt spekter av underholdningsfilm. Like mye som det er en actionfilm er det en sitcom, altså den klassiske komedievarianten hvor folk løper inn og ut av dører. Forskjellen er at her er opphogde lik en del av rekvisittene. Pent innpakket, riktignok, i hvite søppelsekker.

Nesten troverdig

Det er også en kjærlighetshistorie vevd inn, selvfølgelig. Til å være actionfilm er dette nesten troverdig. Skulle også bare mangle med popidolet Mark Wahlberg som den sjenerte leiemorderen, og hjerteknuseren China Chow, heltinnen i et dusintalls Hongkong-actionfilmer, i rollene. Hun kidnappes av ham, men etter hvert blir det svært hyggelig. Hyggen er noe av poenget her: I denne filmen er leiemorderne unge, søte gutter med bare litt for mye overskudd. Tilfeldigvis er de leiemordere av yrke. I garderoben «på jobben» kretser samtalen om ronking og jenter, i den rekkefølgen, og på jobb er det helgas fester som er samtaleemne.

Menneskelig

Drepingen pågår i et intenst, eksplosivt virvar av levende og døde kropper, flammehav i storm - det minner mest om en slags eksplosiv form for ballett. En gjennomkoreografert voldsballett for unge, sterke menn. Men oppi all drepinga rekker gutta å bli menneskelige. Det er faktisk noe av poenget med hele historien. Om du kan tro det. Jenteidolet Wahlberg, for eksempel. Han er Melvin Smiley (!), en søt og litt sjenert gutt som låner bort penger til alle omkring seg og er altfor snill mot sine to kvinner, både forloveden og kjæresten. Han går rundt og er livredd for ikke å bli likt av sine medmennesker. Ikke et typisk karaktertrekk for en leiemorder. Så er ikke dette noen typisk actionfilm. Den bare ser sånn ut.

SKYGG UNNA: Du vil neppe møte denne karen på byen en sen kveld.