Traust og godt

BOK: Per Olov Enquist skriver om seg selv når han nærmere 70 år gammel gir ut sin første barnebok. Om ham selv og barnebarna på tur i villmarka. Det er spenning knyttet til en slik utgivelse, og noen blir kanskje skuffet. For Enquist tar ikke mål av seg til å fornye barnelitteraturen, men skriver en tradisjonell spenningsfortelling med natur og ville dyr i sentrum. Lykken er at det er godt gjort, ei bok midt i blinken som høytlesningsbok fra seksårsalderen.

Fire barnebarn samles hos bestefar, og han legger opp en meget ambisiøs fjelltur i et terreng som huser både den ene og den andre av Nordens rovdyr. Vi snakker om ulv og bjørn - og mennesker på rov. Etter denne turen skal barna ikke være redde for noe, har bestefar tenkt. Den eldgamle hunden Mischa er helt sentral, mens morfars feministiske kone Gunilla holder seg mest i bakgrunnen og representerer sivilisasjonen. Og hvert eneste ord er sant.

Dyr er dypt fascinerende for barn, og utallige barnebøker handler om dyr. På flere måter går denne boka i godt opptråkkede løyper. Men Enquist har en snert som hever den over det jevne. Det skyldes flere ting: Denne bestefartypen går utenpå de fleste pensjonister. Det lille persongalleriet tegnes ikke med den store karakterdybden, men alle kommer tilstrekkelig fram til at det blir liv i samspill og replikker, og en kan leve seg inn i de strabasene barna opplever. Og så er det ei bok med overskudd, en glad og litt vill historie som er kjempemorsom å lese.