Travel agurktid

- Smarte undomspolitikere blir hjemme og jobber i sommerferien, sier tidligere Unge Høyre-leder Torbjørn Røe Isaksen (29). Da kan de virkelig få markert seg i mediene.

(Dagbladet.no): - Du trenger ikke være professor i kommunikasjon for å skjønne at det er lurt å være hjemme og jobbe når det er nyhetstørke og resten av norske politikere er på ferie, sier sentralstyremedlem Torbjørn Røe Isaksen i Høyre.

Mediekongen

Selv kan Røe Isaksen skryte over å være den mest siterte ungdomspolitikeren i norske medier i løpet av fjorårets sommermåneder.

Et søk i mediedatabasen Atekst avslører at den tidligere Unge Høyre-lederen snek seg inn i den trykte pressen hele 80 ganger sommeren 2007.

- Etter hvert som man blir et kjent navn, er det flere journalister som ringer. Men når jeg ble Unge Høyre-leder var det jo ingen som ga noe annet enn blaffen i det. Man må virkelig presse på for å få sin stemme igjennom.

Røe Isaksen hadde omtrent ikke sommerferie i løpet av sine fire år som Unge Høyre-leder.

- Jeg jobbet like mye om sommeren som ellers, men av og til gikk jeg kanskje litt tidligere for å ta en øl i sola.

- Smarte ungdomspolitikere blir hjemme og jobber i sommerferien. Ellers i året er det 100 stemmer som roper i kor, om sommeren er det kanskje 20, sammenlikner han.

UKRONET SEIERHERRE: Torbjørn Røe Isaksen hadde ikke sommerferie i løpet av sine fire år som Unge Høyre-leder. Han brukte den til å vinne mediekampen. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / SCANPIX
UKRONET SEIERHERRE: Torbjørn Røe Isaksen hadde ikke sommerferie i løpet av sine fire år som Unge Høyre-leder. Han brukte den til å vinne mediekampen. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / SCANPIX Vis mer

Prøver ut

Politisk redaktør Kyrre Nakkim i NRK Nyheter bekrefter at ungdomspolitikerne har sin storhetstid på sommeren.

- Om sommeren er nyhetsterskelen annerledes, og ungdomspartiene har sin høytid med kurs og ikke minst sommerleire.

- Det som skjer på leirene forteller oss noe om hvor partiet går, og ungdomspartiene benytter ofte anledningen til å korrigere moderpartiet. Og vi journalister liker å prøve ut disse nye, ivrige menneskene, sier Nakkim.

Han peker også på at andre politikere gjerne er utilgjengelige om sommeren.

- Vi må prøve å ha bredde i kildene våre, og den politiske utilgjengeligheten i ferien gjør at ungdomspolitikerne får muligheten til å komme på banen. De må også trenes opp, og jeg synes det er veldig bra at de har muligheten til det om sommeren. Slik har det vært alle de 15 åra jeg har vært politisk journalist, sier Nakkim.

Selv synes han de unge blir flinkere og flinkere for hvert år, men vil ikke si hvem som er hans mediefavoritt.

- Men det er ingen tvil om at Torbjørn Røe Isaksen var utrolig flink til å lese mediebildet. Han hadde skjønt koden. Det er det stadig flere ungdomspolitikere som gjør, mener Nakkim.

Travel agurktid

Årsrekorden

Hittil i sommer må den nye Unge Høyre-lederen, Henrik Aasheim, se seg slått av AUF-leder Martin Henriksen (29) i mediesirkuset.

- Vi har hatt litt av et medieeldorado den siste uka, sier Henriksen.

Han har blant annet vært gjest på NRKs «I kveld», deltatt i «Politisk kvarter» på P2 og levert solide førstesideoppslag til avisene.

- Vi har forsøkt å få oversikt over medieopptredenene i sommer, og funnet ut at vi er ganske fornøyde, sier Henriksen.

Skrur av mobilen

Han innrømmer at ungdomspartiet hans drar fordel av den årlige sommerleiren på Utøya.

- Det er en tradisjon som gir oss mye oppmerksomhet, sier han.

Det hender ungdomspolitikerne blir brukt som erstatninger for stortingspolitikere på ferie, men ifølge AUF-lederen arbeider de mye med å sette egne saker på dagsorden.

- Vi tar mye initiativ selv, og sørger for å tipse journalistene når det er noe vi vil komme med synspunkter på, forklarer han.