Travelt talent

17. januar spiller Nicolai Cleve Broch sin siste forestilling av «Hvem er redd for Virginia Woolf» på Oslo Nye Teater. 18. januar slutter han å røyke.

Edward Albees drama har gått for smekk fulle hus på Oslo Nye hele høsten. Forestillingen er også filmet av NRK, og blir vist ved påsketider.

Stykket er kalt verdens verste nachspiel, og det røykes og drikkes over en lav sko gjennom alle tre akter.

- Jeg hadde sluttet å røyke før dette stykket, men det nytter jo ikke når jeg står på scenen og damper hver kveld. Men 18. januar slutter jeg, og det kommer jeg helt sikkert til å klare, sier Nicolai bestemt.

- Unnasluntrer

I drøye tre år har han hatt tilhold på Oslo Nye, men etter nyttår blir Det Norske Teatret hans nye arbeidsplass. Han er allerede så smått i gang med forberedelsene til sitt første stykke der.

- Det er et stykke skrevet av kanadieren Daniel Danis. Den engelske tittelen er «Song of the Say-Sayer», det er ikke helt bestemt hva den nynorske tittelen blir ennå. Det handler om tre adoptivbrødre som bor et sted i ingenmannsland og tidlig mister foreldrene sine, forteller Nicolai.

De to andre brødrene spilles av Anders Baasmo Christiansen og Ole Johan Skjelbred-Knudsen, og regien er ved Runar Hodne.

- Det er et vanskelig stykke å spille, men kan bli tilsvarende bra hvis vi får det til, sier Nicolai.

Han ser fram til å begynne å jobbe på sitt nye teater.

- Jeg har hatt det kjempefint på Oslo Nye, men jeg er fremdeles såpass ung at det er fint å prøve noe nytt etter en stund. Det blir en utfordring å skulle spille på nynorsk, jeg var en unnasluntrer i faget på skolen.

- God følelse

Nicolai begynte på Romerike Folkehøgskole etter videregående, og deretter kom han rett inn på Teaterhøgskolen. Mange la merke til ham da han hadde hovedrollen i NRK-serien «Lekestue».

- Jeg er glad jeg har et yrke som gir varierte arbeidsdager. Som skuespiller får jeg gjøre mye forskjellig, som dubbing, radioteater, fjernsyn, film og vanlig teater. Ingen dager er helt like. Men det er utmattende å tenke på at man skal prestere så veldig for folk resten av livet. Det blir så synlig hvis man går på trynet. De fleste unge skuespillere drømmer om en eller annen gang å regissere selv, å kunne fortelle en historie fra bunnen av. Det kommer sikkert jeg til å gjøre også, men foreløpig har jeg ikke funnet den stemmen man må ha for å kunne fortelle en historie, sier Nicolai.

Til høsten er det premiere på spillefilmen «Buddy», hvor Nicolai har hovedrollen som Kristoffer, som jobber som plakatklistrer og bor på Tøyen-senteret sammen med kameratene Geir (Aksel Hennie) og Stig Inge (Anders Baasmo Christiansen). Nicolai har hatt hektiske dager i høst, med filminnspillingen på dagtid og «Hvem er redd for Virginia Woolf» om kvelden.

- De holder på å klippe den, og jeg har foreløpig ikke sett noe, så jeg har ingen anelse om hvordan det blir. Men jeg har en god følelse.

BEKREFTELSE: Nicolai Cleve Broch setter pris på å bli kåret til Dagbladets teatertalent. - Det er en bekreftelse på at man gjør et eller annet riktig.