Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Travis spiller inn plate på Giske

- Et av de beste studioene i verden.

Travis: I går spilte Travis på Sommerfesten på Giske. I oktober returnerer de for å spille inn sitt første album siden 2008. Andy Dunlop, Dougie Payne, Fran Healy og Neil Primrose foran studioet Ocean Sound Recordings på Giske, utenfor Ålesund. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
Travis: I går spilte Travis på Sommerfesten på Giske. I oktober returnerer de for å spille inn sitt første album siden 2008. Andy Dunlop, Dougie Payne, Fran Healy og Neil Primrose foran studioet Ocean Sound Recordings på Giske, utenfor Ålesund. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer

Forrige gang Travis gav ut en plate var i 2008. Siden den gang har vokalisten Fran Healy gitt ut soloalbum, og blitt norgesvenn.

Nå går gutta fra Glasgow igjen sammen i studio - på Giske, utenfor Ålesund.

«Atmosfæren på Giske er ulik noen annen festival jeg har vært på. Stemningen blant artistene er helt annerledes her. Når alle skulle dra, hver til sitt, avtalte folk å møtes igjen - for å spille eller skrive sammen», skrev Healy på bloggen sin etter fjorårets opphold.

I dag innkvarteres Healy igjen i et hus ved sjøen på Giske. Hans kone og sønn har allerede bodd her i noen dager.

I førsteetasje finner vi Ocean Sound Recordings - det er her Travis skal spille inn plate i tre uker i oktober.

«The pink consoll» - Første gangen jeg kom inn i studioet, gikk jeg rett på miksepulten som ble brukt da vi spilte inn gjennombruddsplata vår «The man who». Den gangen stod den i «Mayfair», et stort studio i London, og var kjent som «The pink consoll», sier Healy.

Miksepulten, en Neve VR60 Legend, har blant annet blitt brukt av Tina Turner og Radiohead.

En av verdens mest kjente produsenter, Nigel Godrich, sa til Travis at han elsker den pulten.

- Da jeg så «The pink consoll», fikk jeg helt sjokk, og trodde jeg hadde kommet til et parallelt univers. Jeg sendte MMS med bilde til Nigel (Godrich journ.anm) med en gang. Det var utrolig morsomt, sier Healy.

Studioet Mayfair ble nedlagt, og festivalsjefene Ante og Lars Giskeødegård, som også driver Ocean Sound Recordings, kjøpte pulten derfra.

- Den var rosa da vi kjøpte den, men vi sprayet den grå. Det er stas at Travis skal spille inn plata si her. Jeg kjøpte «The Man Who» da den kom ut i 1999. Det er nok ei av platene jeg har hørt mest på, sier Ante Giskeødegård.

- Måtte lage plate her Fran Healy visste ikke helt hva han kom til i fjor. En uke etter 22. juli, skulle han opptre på ei lita øy i Norge. Han var litt usikker på om det var trygt, men bestemte seg for å dra likevel. Under minnemarkeringa på Sommerfesten fremførte han «Sing» foran et sørgende folkehav som holdt røde hjerter mot himmelen. Han og familien ble igjen en uke etterpå. Hadde ferie. På kveldstid spilte Healy inn låter i studioet.

- Jeg ville tilbake hit, og bestemte meg da for at vi burde spille inn det neste Travis-albumet her. Vi har spilt inn i de flotteste studioene i verden, og dette hemmelige stedet er et av de beste, sier Healy.

Når bandet kommer tilbake til Giske i oktober, har de vært ei uke i henholdsvis London, Berlin, New York, Brighton og Glasgow for å skrive låter. Healy tror dette albumet blir renere og mer konsentrert innenfor pop-sjangeren.
 
Spilletid i studioet er en del av honoraret for å spille på festivalen. Det er en avtale giskingene inngår med mange av bandene som spiller på Sommerfesten. Som Dagbladet skrev i går, er de vant til å tenke alternativt på Sunnmøre.

Studioet: Ocean Sound Recordings ligger i havgapet på Giske. «The pink consoll», miksepulten Travis spilte inn gjennombruddsalbumet med, er nå blitt gråfarget. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet
Studioet: Ocean Sound Recordings ligger i havgapet på Giske. «The pink consoll», miksepulten Travis spilte inn gjennombruddsalbumet med, er nå blitt gråfarget. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media