Travoltas mareritt

John Travolta har i årevis drømt om å lage film av L. Ron Hubbards bok «Battlefield Earth». Nå er filmen her - og drømmen er et mareritt.

For etter drepende kritikker og dårlig billettsalg i USA, er «Battlefield Earth» for lengst kåret til sommerens største kinokalkun. Det er ikke mer å si om den saken.

  • Bare et åpenbart spørsmål gjenstår: Hvordan i all verden kunne Travolta være så dum at han fikk laget dette makkverket, med seg selv i hovedrollen - som skurken? Og et åpenbart svar: L. Ron Hubbard er Scientologikirkens gud og Travolta hans disippel.

Andre kjendisscientologer er Kirsty Alley, Lisa Marie Presley, Tom Cruise og Nicole Kidman. Jazzmusikeren Chick Corea var en av de første celebritetene som ble grepet av L. Ron Hubbards tanker. Han takket kirkegründeren for «inspirasjon» på platene sine.

  • For inspirasjon? Ja, det er ikke for sin uvurderlige innsats blant verdens fattige at Scientologikirken er blitt så pop i Hollywood. Travolta sier det rett ut: det er for dens uvurderlige innsats for ... Travolta, etter hans karrieremessige nedtur på 80-tallet:

- Jeg har enormt mye å takke Scientologikirken for. Den forferdelige perioden førte til slutt til et nervøst sammenbrudd. Hadde det ikke vært for kirken, hadde jeg endt opp som Elvis eller Marilyn. Er det rart ingenting betyr mer for meg i dag enn scientologien?

  • L. Ron Hubbard var en sciencefictionforfatter da han på 50-tallet utviklet en avart av psykoterapien som han kalte dianetikk. Seinere døpte han metoden om til scientologi og fikk den registrert som en religion. Av skattemessige årsaker, sies det - og siden har bevegelsen opprettet egne kirkesamfunn, med skattefritak, over hele verden.

Og fra all verdens avkroker strømmer beretninger om mennesker som påstår seg bondefanget av scientologer, hjernevasket og lurt til å betale i dyre dommer for dianetikkterapi. Også i Norge er Scientologikirken dømt til å betale erstatning til flere tidligere medlemmer.

  • Disse kan nå skadefryde seg vilt over Travoltas 650 millioner kroner dyre og mislykkede forsøk på å bringe Hubbards tankegods ut til hele verden. Det sies riktignok at det skal være et skjult budskap i «Battlefield Earth», som Hubbard skrev i boka i 1981, lenge etter at han var blitt guru.

Det åpne budskapet er enda eldre lærdom: Dårlige ideer gir dårlige filmer.