DEBATT

Tre argumenter mot videodømming

Det euforiske øyeblikket hvor ballen ligger i nettet, og dommeren peker mot midten vil endre karakter ganske kraftig dersom det blir avløst av hektisk kommunikasjon med videodommeren og hans fasit.

SJEKKER FASIT: Dommer Viktor Kassai ser en videorepetisjon før han bestemmer seg for å dømme straffe under seminfinalen i verdensmesterskapet i klubbfotball mellom Atletico Nacional og Kashima Antlers i Osaka, Japan 14. desember i fjor. Foto: Reuters / Kim Kyung-Hoon Livepic 
SJEKKER FASIT: Dommer Viktor Kassai ser en videorepetisjon før han bestemmer seg for å dømme straffe under seminfinalen i verdensmesterskapet i klubbfotball mellom Atletico Nacional og Kashima Antlers i Osaka, Japan 14. desember i fjor. Foto: Reuters / Kim Kyung-Hoon Livepic  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

En lang rekke uheldige dommertabber i Champions Leauge denne våren har på nytt utløst en debatt om videodømming i avgjørende situasjoner. Det er også blitt testet ut, blant annet i en landskamp mellom Frankrike og Spania.

La oss først ha klart for oss hva dette – i hvert fall i første omgang – gjelder. Det er snakk om det som gjerne kalles potensielt kampavgjørende situasjoner. En modell som planlegges innført i tysk fotball fra neste sesong, innebærer at fire situasjoner vil kunne innebære at en videodommer konfereres. For det første kontroversielle spørsmål knyttet til scoringer, som for eksempel offside (jfr. Real Madrid-Bayern München), hands eller andre mulige forseelser. For det andre spørsmål om straffespark eller ikke. For det tredje gjelder det spørsmål om utvisninger, for å unngå at spillere blir feilaktig utvist, eller for å få gitt rødt kort i situasjoner dommeren har bedømt for mildt. Og til sist gjelder det for det fjerde situasjoner hvor dommeren gir gult eller rødt kort til feil spiller.

Det finnes mange gode argumenter for videodømming. Blant de viktigste er at teknologi som ikke bare foreligger, men som er enkel å bruke uten at altfor mye tid går til spille, som regel blir innført dersom det antas å gi noen form for fordeler. Sjansen for at dette er vanlig i toppfotballen om få år er derfor svært stor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer