Tre års krangel om filmregnskap

Snart tre år etter at tv-serien og filmen «Blind gudinne» og «Salige er de som tørster» var ferdige, forteller en ny revisorrapport om store overskridelser og krangling om oppgjøret.

Den første kalkylen over prosjektet var på 32,7 millioner. Så este det ut i flere etapper og endte til slutt på 40,3 millioner.

- Det var et spesielt prosjekt, som ble større enn forutsatt. Vi hadde valget mellom å filme et budsjett eller å lage en fin film, sier produsent Petter Borgli i selskapet Nordic Screen.

Endelig enige

Både filmen og tv-serien ble fine og suksessrike, men ennå ligger det ubetalte regninger fra prosjektet på om lag 1,6 millioner hos produsenten. Det var uenighet om hvem som skal betale disse som har gjort at regnskapet fra filmen ennå ikke er oppgjort.

- Vi er enige nå, sier Borgli.

De han er enige med er Norsk Film AS, som endelig har akseptert at det er deres ansvar å betale de gjenstående regningene. Dette ble opprinnelig nedfelt i en avtale da Norsk Film AS, ved en av budsjettprekkene, gikk inn med penger i prosjektet.

Ikke fornøyd

- Avtalen kunne tolkes på flere måter, sier Truls Kontny i Norsk Film AS.

Han bekrefter at statsselskapet påtar seg ansvaret for å gjøre opp underskuddet, mot at de overtar deler av de langsiktige rettighetene til filmen. Kontny er ikke fornøyd med at det har tatt så lang tid å bli enige om oppgjøret etter filmen og tv-serien:

- Det er definitivt ikke hyggelig og ikke noe som styrker omdømmet vårt.