Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tre bukkene Bruse vil inn i bokbransjen for å spise seg fete

Nye gutter i klassen vil berike norsk forlagsliv.

PETTER STORDALEN: «På samme måte som jeg i sin tid så en mulighet i hotellbransjen, har jeg nå øynet en mulighet i forlagsbransjen.» Foto: NTB Scanpix
PETTER STORDALEN: «På samme måte som jeg i sin tid så en mulighet i hotellbransjen, har jeg nå øynet en mulighet i forlagsbransjen.» Foto: NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En pussig blanding av lykkejegere og seriøse forlagsveteraner har slått seg sammen og ifølge Dagens Næringsliv «kuppet» norsk forlagsverden. Forhåpentligvis skal det mer til for å velte den norske bokbastionen, men vi har alle vårt vokabular. Det som har skjedd, er ikke annet enn at en hotellkonge, et par hanekyllinger i underholdningsbransjen, en produktiv og vellykket kriminalforfatter, en suksessrik forlagssjef og en redaktør som er høyt elsket av sine forfattere, har slått seg sammen og dannet det de kaller en «forlagsfamilie».

Garantisten for dette foretaket er den kapitalsterke Petter Stordalen, som sammenlikner sin satsing i bokbransjen med sin suksess som hotellkonge. Har han klart å få folk til å bo på hoteller med sparedusj og helsefrokost, skal han også få dem til å lese bøker. På sin sedvanlige friskfyraktige måte slår han om seg med replikker som «kultur er konge», «vi skal klare å øke leselysten» og «Jeg har så jævlig tro på bok som medium». Etter «kuppet» er han øverste sjef for tre forlag. Nye på markedet er Capitana og Gloria. Pilar sendte ut sine første bøker i fjor.

Foruten Stordalen danner Jonas Forsang (37) og Magnus Smidesang Rønningen (38) triumviratet i den nye «familien», et begrep som ikke bare har en positiv klang, hvis du skjønner hva jeg mener. Forsang, tidligere kjent som rapartist under navnet Apollo, er sjef for Pilar, der han blant annet har utgitt selvbiografien til Petter Stordalen (med seg selv som medforfatter), «Jeg skal fortelle deg min hemmelighet».

Under presentasjonen av Forsang på Pilars nettsider kan vi lese at han har vært reporter i den «prisbelønte» Magasinet-redaksjonen til Dagens Næringsliv og at han samme sted skrev et intervju med Gunhild Stordalen som «regnes for å være en av norgeshistoriens mest leste feature-saker». Det står ingenting om at han i 2015 sluttet etter å ha blitt sterkt kritisert for sine tette bånd til et intervjuobjekt som ble brettet stort ut i DN, en kjent blogger. Forsangs nære venn, Magnus Smidesang Rønningen, var intervjuobjektets PR-rådgiver.

Rønningen (38) dro som ung mann fra Otta i Gudbrandsdalen og prøvde lykken først i Akersgata, siden i Hollywood, før han ble partyfikser og deretter redaktør for det omstridte herremagasinet Alfa i 2010. Blant annet ble han kritisert for sin medvirkning i forbindelse med en reportasje i Alfa om en norsk kvinne som flyktet fra en fengselsstraff for kokainsmugling i Bolivia. Saken ble skrevet av Jonas Forsang, som også fulgte kvinnen på reisen. Alfa ble lagt ned i 2011, etter at Rønningens selskap Magnum Media gikk konkurs. Han har for øvrig skrevet boka «Oppskriften: for deg som vil opp og fram», på Kagge forlag.

Inn i dette fargerike selskapet kommer avtroppende Kagge-sjef Anne Gaathaug, kjent som en humørfylt og driftig dame, som blant annet har fått Eirik Jensen og Hanne Kristin Rohde til forlaget. Om de vil følge henne til Gloria, er ikke kjent. Anne Fløtaker, en av de mest populære og erfarne skjønnlitterære redaktørene i norsk forlagsverden, blir hennes nærmeste medarbeider. At Cappelen Damm har latt Fløtaker gå, er et mysterium. Forlaget er jo også rystet etter at en annen redaktør, Dan Andersen, har forlatt skuta med brask og bram.

Jørn Lier Horst blir forlagssjef i Capitana. Der vil hans egne bøker bli utgitt. Dermed åpnes muligheten for å innkassere mer av overskuddet av disse bøkene enn den såkalte normalkontrakten åpner for. Slik kan han komme til å underminere denne avtalen, som både Lier Horst og andre medlemmer i Den norske forfatterforeningen er forpliktet overfor, og dermed true solidariteten i forfatterlauget. Akkurat dette er nok det mest kuppaktige i det som har skjedd. Ellers er det vel ikke lenge til de første bokhandlene dukker opp side om side med resepsjonen i Choice-hotellene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!