SLOSS: President Donald Trump går kraftig ut mot det han kaller «fake news». Her fra valgkampanjen i 2016.
SLOSS: President Donald Trump går kraftig ut mot det han kaller «fake news». Her fra valgkampanjen i 2016.Vis mer

Tre CNN-journalister sa opp etter at artikkel ble trukket

Nå bruker Donald Trump saken for alt den er verdt i sin kamp mot «fake news».

(Dagbladet): Artikkelen som CNN trakk tilbake dreide seg om at kongressen undersøkte et russisk investeringsfond som angivelig hadde bånd til en av president Donalds Trumps rådgivere.

Saken siterte en enkelt anonym kilde, og «holdt ikke CNNs redaksjonelle standarder», ifølge CNN.

De tre journalistene som trakk seg er reporteren Thomas Frank, Eric Lichtblau, som er redaktøren for CNNs undersøkende avdeling, og Lex Haris, som hadde ansvaret for avdelingen.

Medarbeidere i den undersøkende avdelingen ble mandag fortalt at tilbaketrekkingen av saken ikke nødvendigvis betydde at fakta i saken var gale.

- Men saken ikke var solid nok til å publisere slik den sto, skriver CNN.

- I HIMMELENS NAVN: Trumps talsperson Sarah Huckabee Sanders snakket om «fake news» under en pressebrief 27. juni. Da sa Playboy-journalisten Brian Karem ifra med en tordentale. Video: The White House Vis mer

Hamrer løs

President Trump har ikke latt sjansen gå fra seg til å hamre løs på media og det han kaller «fake news».

- Fake News CNN ser på store endringer i ledelsen nå som de ble tatt for å publisere falske Russland-saker. Seertall rett ned, skrev han i en Twitter-melding tirsdag.

Trump brukte samtidig saken for å skyte på resten av de amerikanske mediene: Både nettverkene NBC, CBS, ABC fikk gjennomgå, sammen med avisene New York Times og Washington Post.

- De er alle falske nyheter! skriver Trump.

«Gave fra gudene»

For president Donald Trump var saken «en gave fra de politiske gudene», fordi den tok oppmerksomheten bort fra den vanskelige helsereformen, ifølge Associated Press.

- Trump har vært lite glad i CNN helt siden han var en presidentkandidat, og han har vært spesielt irritert over CNNs journalistikk på Russland-forbindelsene, skriver AP.

Artikkelen var en relativt liten nettsak, som aldri ble vist på CNNs tv-nettverk.

På gårsdagens pressebrifing i Det hvite hus ble saken raskt tema, da Sarah Huckabee Sanders ga ordet til en reporter fra Breitbart News, som spurte om CNN-saken.

Sanders sa da at «den konstante flommen av falske nyheter» frustrerte Trump, og at historier om Trump og Russland er fabrikkerte løgner som tar oppmerksomheten fra andre saker, ifølge AP.

Overraskende

At de tre reporterne Thomas Frank, Eric Lichtblau og Lex Haris trakk seg, kommer trolig overraskende på kollegene, spesielt på grunn av deres lange erfaring, ifølge CNN.

Frank har jobbet for USA Today og Newsday i tre årtier, og har blant annet dekket Irak-krigen.

Lichtblau er Pulitzer-pris vinner, og har lenge arbeidet for New York Times, før han ble en del av den nye og ambisiøse gravegruppen i CNN for tre måneder siden. Haris var tidligere redaktør for CNN Money.