DEBATT

Kjøtt:

Tre dårlige grunner til å spise kjøtt

Er det egentlig greit å drepe og spise dyr? La oss prøve å rettferdiggjøre det.

Å SPISE DYR: Griser på vei til slakteren. Kan vi egentlig rettferdiggjøre måten vi behandler dyr på i dag? spør artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Å SPISE DYR: Griser på vei til slakteren. Kan vi egentlig rettferdiggjøre måten vi behandler dyr på i dag? spør artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Reaksjonene lot ikke vente på seg da det nylig ble kjent at flere kjendiser trakk seg fra sin deltakelse i NRK-programmet «Folkeopplysningen». De var blitt filmet mens de egenhendig tok livet av lam, og ble i ettertid redde for hvordan de ville framstå.

Mange, både kjøttetere og vegetarianere, mener det var feil av dem å trekke seg av slike hensyn etter at dyrene var drept. Dersom en mener det er greit å drepe og spise dyr, bør en stå for det.

Men kan vi egentlig stå for det?

Vi vet alle at det finnes gode grunner til å kutte litt ned på kjøttforbruket. Å spise mer plantebasert, og mindre animalsk, er både sunt og bra for planeten. Derimot får vi problemer når vi skal lete etter gode, prinsipielle grunner for å spise kjøtt i det hele tatt.

Hvis vi er ute etter konsistente prinsipper, som ikke samtidig får uheldige utfall for mennesker eller absurde konsekvenser, virker det veldig vanskelig å rettferdiggjøre å spise dyr. La oss prøve! Her er de tre (beste?) prinsippene som kan rettferdiggjøre kjøttspising:

1. Å spise kjøtt gjør folk glade og tilfredse. Mange liker å spise kjøtt. Når folk får spise i tråd med sine preferanser, blir de fornøyde. Jo flere som er fornøyde, jo bedre. Bøndene og næringslivets preferanser må med i regnestykket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer