Tre døgn igjen

Det er nå mindre enn 72 timer til siste frist går ut i forhandlingene mellom Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen om en ny bransjeavtale. I går innkalte bekymrede forfattere til pressekonferanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Skjærer forhandlingene seg nå, finnes det ingen riksmeklingsmann som kan steppe inn. Da må Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen dra rett til sine årsmøter og fortelle medlemmene at det fra nyttår vil være full frikonkurranse - og sannsynligvis fullt kaos - på det norske bokmarkedet.

- Vi nærmer oss skjebnetimen, slo Forfatterforeningens formann Inger Elisabeth Hansen dystert fast, før hun ga ordet til forfatter og professor Trond Berg Eriksen. Han trakk paralleller til lønnsforhandlingene, og minnet om at myndighetene kan vedta tvungen lønnsnemnd hvis liv og helse er truet, eller hvis en tredjepart blir rammet i urimelig grad. Forlag og bokhandlere kan økonomisk leve videre uten en bransjeavtale, sa Eriksen. Det er forfatter og publikum som må ta risikoen.

- Makter ikke partene å komme til enighet, bør våkne kulturpolitikere ta et initiativ for å sikre en fastprislov, mente Eriksen - og skildret partenes atferd siden de sammen sloss for å redde nettopp bransjeavtalen i 1996 som «strategiske saltomortaler»

Verdens beste

Jostein Gaarder forsvarte bransjeavtalen fra en annen vinkel.

- Norge har i dag et av verdens beste system for distribusjon av bøker. En bok som «Sofies verden» kunne klart seg uten en bransjeavtale, men «Sofies verden» hadde ikke eksistert dersom det ikke fantes et forlag som hadde antatt min debutbok, sa Gaarder.

For forfatterne var enige om at et bokmarked uten bransjeavtale ville true de marginale utgivelsene. Og faller bransjeavtalen, risikerer man at veven av innkjøpsordninger, stipendier, royaltyavtaler og momsfritak som utgjør den norske bokkulturen, begynner å rakne. Det var et svart bilde forfatterne tegnet.

Troverdighet

Men snakker man med forfatterforeningene i korridorene, oppdager man at de ikke helt selv deler sin egen pessimisme. Det finnes en tro på at forleggere og bokhandlere i siste sekund vil finne en løsning. Dels fordi de forhandlingene som nå pågår på spreng i lukkede rom, fortsatt er reelle og åpne, dels fordi partene i bransjen alltid har funnet en løsning før.

Da er stemningen mer pessimistisk hos noen forleggere. Forlagene vet de har tapt kulturell troverdighet ved ensidig å si opp bransjeavtalen. Skal de redde ansikt, trenger de et resultat å vise for seg. Og forlagene er ikke nødvendigvis enige seg imellom.

- Husk at av de tre store forlagene er ett familieeid, ett svenskeid og et børsnotert. Det kan gi svært forskjellige synsvinkler, sier en insider. I bokhandlerforeningen sliter også foreningen med å koordinere meningene til sterke kjeder med markeringsbehov. Det kan bli like vanskelig å arrangere enighet innad i foreningene som mellom partene. Og tida er kort.

BEKYMREDE FORFATTERE: Jo Tenfjord, Dag Larsen, Jostein Gaarder og Trond Berg Eriksen er alle bekymret over effekten av en avtalefri bokbransje.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer