Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tre drap, en eksentrisk milliardær og en bekmørk historie fra virkeligheten

Dokumentarserien «The Jinx» får «Serial» til å fremstå som rene barnematen.

TRIPPELDRAPSMANN ELLER VERDENS MEST UHELDIGE?: Dokumentarserien «The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst» forteller den utrolige historien om milliardærarvingen mange tror står bak tre menneskers død. Foto: HBO
TRIPPELDRAPSMANN ELLER VERDENS MEST UHELDIGE?: Dokumentarserien «The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst» forteller den utrolige historien om milliardærarvingen mange tror står bak tre menneskers død. Foto: HBO Vis mer

(RETT PÅ NETT): Kjenner du fortsatt på abstinensene etter podcastsensasjonen «Serial»? Da bør du vurdere å dykke ned i en enda mer sensasjonell krimhistorie fra virkeligheten: regissør Andrew Jareckis tv-dokumentarserie «The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst» , som er tilgjengelig på strømmetjenesten HBO Nordic.

Jarecki imponerte med den temmelig mørke dokumentarfilmen «Capturing the Friedmans» tidlig på 2000-tallet, og har funnet fram til en enda noen hakk mer bisarr historie denne gangen.

En eksentrisk milliardærarving, forsvinninger, parteringsdrap, selvmord, sinnsykdom, løgn, en mann på flukt fra lovens lange arm kamuflert som kvinne,  og en tilsynelatende overveldende mengde indisier mot en mann som fortsatt er på frifot: Denne har det meste.

«The Jinx» forteller den bisarre og mørke historien om den 71-årige milliardæren Robert Durst. I 1982 forsvant Dursts første kone, Kathleen McCormack, under mystiske omstendigheter. Durst ble aldri formelt mistenkt for å stå bak hennes forsvinning og sannsynlige død, men spekulasjonene gikk. Deretter ble Dursts venninne Susan Berman, som skal ha fortalt politiet at hun hadde viktige opplysninger om McCormacks forsvinning, drept i 2000.

Politiet gjenåpnet etterforskningen av McCormacks forsvinning, mens Durst selv flyttet til Texas og begynte å gå i kvinneklær, angivelig for å holde seg skjult for politiet. I 2001 ble et partert lik uten hode funnet i sjøen utenfor Galveston, Texas. Den døde viste seg å være Dursts nabo, og blodsporene førte bokstavelig talt rett inn på milliardærens kjøkken.

Han ble innhentet av lovens lange arm, og innrømmet å ha skutt naboen i selvforsvar, for deretter å partere og dumpe liket. Men Durst brukte litt av arven på et par av USAs dyreste og beste forsvarsadvokater, og slapp utrolig nok unna med fem år i fengsel for å ha manipulert bevis og brutt kausjonsvillkårene.

I 2010 slipper regissør Andrew Jarecki «All Good Things», en spillefilm om Durst og forsvinningen til hans første kone, med Ryan Gosling og Kirsten Dunst i hovedrollene. Like før filmen har premiere får Jarecki en meget overraskende telefon fra Durst, som sier han vil snakke ut.

Resultatet er altså «The Jinx».

Jarecki intervjuer Durst og en rekke andre nøkkelfigurer, og kryssklipper med lydopptak, nyhetsklipp og video fra rettsalen. Slik sett minner formatet en hel del om «Serial» - med et par vesentlige forskjeller. For det første er selve historien på et helt annet og mer makabert nivå, for det andre er det vanskelig for en vanlig seer å ikke tenke at hovedpersonen må være en ganske syk mann med minst tre liv på samvittigheten.

Men han kan selvsagt også være verdens mest uheldige mann.

Hvorfor kontaktet Durst Jarecki for å fortelle sin historie? Og hva kan Jarecki avsløre? I intervjuer har han lovet at seerne vil vite sannheten om mysteriet Durst etter siste episode.

Vi får håpe han holder ord, det kan bli tungt med en ny antiklimaktisk avslutning av «Serial»-typen.

«The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst» ser du på HBO Nordic. Første episode er også gjort tilgjengelig i sin helhet på YouTube.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling