Tre feil om Norge

Vi vil ikke provosere norske utenrikspolitikere, men forandre norsk utenrikspolitikk.

BOMMER OM POLITIKKEN: Braanen Sterri hevder at det ikke finnes noen form for nasjonal «eksepsjonalisme» i nordmenns syn på utlandet. «En stråmann», kaller han dette. Selv en overflatisk kjennskap til norsk utenrikspolitikks historie, eller titt på kildene i boka vi har skrevet, viser det motsatte, skriver artikkelforfatterne. Foto: Sara Johannessen
BOMMER OM POLITIKKEN: Braanen Sterri hevder at det ikke finnes noen form for nasjonal «eksepsjonalisme» i nordmenns syn på utlandet. «En stråmann», kaller han dette. Selv en overflatisk kjennskap til norsk utenrikspolitikks historie, eller titt på kildene i boka vi har skrevet, viser det motsatte, skriver artikkelforfatterne. Foto: Sara Johannessen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det heter seg at forfattere aldri bør svare på anmeldelser av egne bøker, men noen ganger (eller faktisk ganske ofte) er det sånn at det som kalles «anmeldelser» faktisk ikke er anmeldelser, men debattinnlegg skrevet av «anmeldere» som ikke er anmeldere, men promotører av egne meninger. Dagbladets nye sakprosaanmelder, Aksel Braanen Sterri, blir i Dagbladet (1. juli) nettopp en slik meningsytrer når han bruker utgivelsen av vår nyutgitte bok, «Hva Norge kan være i verden», til å kaste fram påstander om internasjonal politikk som ikke bare er gale, men som ville ha styrt norsk utenriksdebatt av sporet hvis man faktisk skulle tatt ham på alvor.

For det første: Braanen Sterri tviler på at det for tiden foregår noen dokumenterbar forskyvningen av makt i verden bort fra Europa/USA til nye maktsentra i Asia, Afrika eller Latin-Amerika. Han skriver at «begrunnelsene [for maktforskyvningen] er svake». Dette er, teknisk sett, feil. Det trengs nemlig ikke noen «begrunnelse» eller «analyse» overhodet. Forskyvningen av makt i verden er tvert om et faktum som kan måles i penger og en ny global middelklasse, noe en kvalifisert lesning av boka vår ville gjort åpenbart. Skiftet er dyptgripende og historisk; svekkelsen av Vesten vil påvirke livene våre mer enn hva norske politikere til nå har tatt innover seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer