DEBATT

Tre grunner til at Baltikum ikke vil lide samme skjebne som Krim

For Russland har det vært ganske enkelt å fiske i rørt vann og ta seg til rette i Ukraina. Baltikum er noe annet.

SØVLPILEN: En amerikansk soldat under militærøvelsen «Silver arrow» i Adazi, Latvia 31. oktober. Valget av Donald Trump som president i USA har reist tvil om hvorvidt NATO vil komme de baltiske landene til unnsetning i tilfelle et russisk angrep. Foto: EPA/VALDA KALNINA
SØVLPILEN: En amerikansk soldat under militærøvelsen «Silver arrow» i Adazi, Latvia 31. oktober. Valget av Donald Trump som president i USA har reist tvil om hvorvidt NATO vil komme de baltiske landene til unnsetning i tilfelle et russisk angrep. Foto: EPA/VALDA KALNINA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Har balterne nå større grunn til å frykte Russland? Donald Trump har sagt at han ikke uten videre vil forsvare et angrep på Baltikum. Og det sies at Trump ikke engang vet at Russland okkuperer Krim. Mange ser paralleller mellom det russerne gjorde på Krim og det de kan komme til å gjøre i Baltikum.

Men er det en fornuftig parallell å dra? Her er tre gode grunner til ikke å gjøre det:

For det første fordi russerne er en minoritet i Baltikum. På Krim har derimot de aller fleste russisk som morsmål og Russland som kulturell referanse (også før overtakelsen). Ingen bør være i tvil om at det store flertallet på Krim ønsket en russisk overtagelse velkommen.

For det andre fordi levestandarden er atskillig høyere i Baltikum enn i Russland. På Krim var det motsatt: levestandarden var atskillig lavere enn i Russland. Både lønninger og pensjoner steg med ett betraktelig da russerne overtok.

Sist, men ikke minst: etniske russere i Baltikum ønsker ikke en russisk overtakelse.

La meg også nevne et siste forhold: korrupsjonskulturen i Ukraina og Russland.

Sommeren 2004 satt jeg på en restaurant i Jalta på Krim i Ukraina. Inn toget et følge på åtte personer som spiste, skålte i øl og vodka og koste seg i et par timer, uten å betale for seg. Det viste seg å være mattilsynet på besøk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer