Tre helnorske blad-debuter

Ikke blir de rike. Og ytterst sjelden berømte. Likevel blomstrer det norske tegneseriemiljøet som aldri før. De siste ukene har ikke mindre enn tre helnorske tegneseriealbum funnet veien inn i kioskhyllene.

Vi snakker om tegnerseriene «Ghasp» av Geir Moen, «Nemi» av Lise Myhre og Frode Øverlis «Pondus».

Geir Moen (24) er tegneserieskaper på heltid. Og siden ingen av de etablerte forlagene ville gi ut albumet hans, «Ghasp», fikk han gjøre det sjøl. Sammen med tre kompiser startet han forlaget Kick Ass Comics. For 40 000 kroner fikk de trykt opp 4000 eksemplarer. 1500 gikk til Narvesen, resten skal selges via internett og gatesalg. Foreløpig har det gått bra; Narvesen har allerede bedt om påfyll.

- «Ghasp» er kanskje norgeshistoriens mest voldelige tegneserie, sier Moen som forklaring på hvorfor de etablerte forlagene ikke var interessert. Så fort det første albumet begynner å tjene penger går nummer to i trykken.

- Jeg snakker om gladvold, altså, understreker Moen.

- Det er tilfredsstillende å se sine egne ting i bladhyllene, klart det er det, tilføyer han.

Supertalent

Tre forlag står for det aller meste som blir gitt ut av norske tegneserier; Bladkompaniet, No Comprendo Press som gir ut «Fidus» og Jippi Forlag som står bak «Forresten». De siste ukene har Bladkompaniet lansert album med både Nemi og Pondus. Begge stripene går daglig i Dagbladet.

- Bortsett fra japanerne er nordmenn det mest tegneserielsende folkeslaget i verden. Det skyldes ikke minst distribusjonen. Nemi selges for eksempel på 4-5000 steder, det er like mange som det fins tegneserieforretninger i USA, forteller Sigbjørn Stabursvik, som er serieredaktør i Bladkompaniet. Stabursvik har god kontakt med norske tegnere, selv om ikke alle blir gitt ut på hans forlag.

- Det fins utrolig mange talentfulle tegnere der ute. I løpet av de siste ti årene har det skjedd mye, nå har alle de store avisene daglige striper av norske tegnere, så markedet er større også. Men Geir Moen er spesiell. Et supertalent, fastslår Stabursvik.

Kommersiell

Geir Moen sjøl vet ikke helt hvorfor han begynte å tegne.

- For mye fritid antakelig. Jeg begynte med blyanttegninger før jeg begynte på skolen, forteller han. For en som har vokst opp med seriehelter som Hulken, Supermann og Edderkoppmanen er er ikke komersialisme noe skjellsord.

- Jeg prøver å tegne det folk liker. Jeg kunne godt tenke meg å samarbeide med en manusforfatter, slik at jeg kunne konsentrert meg om tegningene.

Moen har allerede nok materiale til fem album liggende. Som vil komme ut etterhvert, bare folk kjøper det første.

SUPERTALENT: Geir Moen har alltid tegnet. Etter hvert kom ønsket om å gi ut et album. Sammen med blant andre kompis og markedsføringsstudent Tarje Gaustad (i bakgrunnen) startet han Kick Ass Comics for å gi ut «Ghasp». Nå står albumet i butikkhyllene.