PÅ HØYDE MED FRAMTIDA:  Med side 51 meter skal "Treet" ved Puddefjordsbrua i Bergen bli verdens høyeste trehus. Foto: Artec AS
PÅ HØYDE MED FRAMTIDA: Med side 51 meter skal "Treet" ved Puddefjordsbrua i Bergen bli verdens høyeste trehus. Foto: Artec ASVis mer

Tre i høyden

Bergen er i ferd med å sette en verdensrekord som blir lagt merke til.

Kommentar

Velkommen til VM i sløyd, der Norge er i ferd med å overta ledelsen i høyde uten tilløp. Foreløpig er dette en idrett for spesielt interesserte. Regjerende verdensmester er Australia, med en 32 meter høy boligblokk på ti etasjer i Melbourne, mens Canadas planer om å klare 30 etasjer i Vancouver er lagt på is.

Norge har forberedt seg grundig. Allerede i middelalderen var vi i verdenstoppen, med hundrevis av stavkirker som strakte seg mot Vårherre. Seinere kom stål og betong inn i bildet, revolusjonerte byggekunsten og brakte oss enda nærmere himmelen.
I over hundre år har vi bygget stadig høyere med sement, sand og metall. Den armerte betongen fornyet byggekunsten, men dessverre er den ikke fornybar. Stål kan resirkuleres og betongen er slitesterk, men selve produksjonen er kraftintensiv og slipper ut store mengder karbondioksyd. De kan «bære» en skyskraper, men er ikke bærekraftige.

Hva er så alternativet? Stavkirker er én ting, men hvordan bygger man ti-femten etasjer i tømmer uten å risikere at hele konstruksjonen er ute av vater etter en fuktig norsk vinter? Svaret er: lim. Teknikken er kraftig forbedret gjennom de siste tiårene og nå tyder mye på at limtre er framtida, hvis vi skal få plass til folk uten å ødelegge kloden.

Bergen og Omegn Boligbyggelag har i flere år syslet med ideen om å bygge ei høyblokk i limtre, men nå er halvparten av de 62 leilighetene i «Treet» solgt og klarsignal er gitt for å starte grunnarbeidet i april. Deretter er det bare å stable leilighetene oppå hverandre. Kort fortalt er skjelettet i limtre og resten ankommer som moduler med båt. Bygget vil være klar til innflytting høsten 2015. 14 etasjer med en «regnfrakk av glass». Dette er tross alt Bergen.

I en verden dominert av stål og betong, er høyhus i limtre fremdeles en nisjesport. Men framtidige generasjoner krever orden i klimaregnskapet og der kan skogen bli vår redning. Tømmer binder karbon og et forenklet klimaregnskap for «Treet» viser at man ved å bytte ut stål og betong med tre, vil binde minimum 1000 tonn CO2, noe som tilsvarer fem millioner kjørte kilometer med personbil.

Se for deg at du har flyttet inn i åttende etasje i «Treet». Da er du på høyde med Puddefjordsbrua og kan skue ut over seks felt med biltrafikk, mens du nyter klimaregnskapet og et glass vin på balkongen. 56000 biler passerer den travle brua i løpet av et døgn og «Treet» vil binde klimagasser tilsvarende 10 millioner passeringer. Du vil kanskje betrakte dette regnskapet med blandet fornøyelse, der du sitter litt for nær brua, men det vil bråke mindre når alle bergensere har byttet til elbil.

Hvis vi regner videre, vil en overgang til tre gi lettere transport og bedre isolasjon. Dessuten er det ingenting i veien for å bygge enda høyere. I Oslo går debatten friskt om i hvilken grad man skal bygge i høyden. Første mål bør være å slå Bergen.