VG-saken

Tre journalister ute av politisk avdeling etter Sofie-saken

- Denne saken var et godt utgangspunkt for å tenke seg om, sier journalist Eirik Mosveen.

PÅ UTLÅN: Journalist Eirik Mosveen sier det hele tiden har vært meningen at han skulle returnere til VGs Dagsorden-avdeling, hvor han egentlig er ansatt. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PÅ UTLÅN: Journalist Eirik Mosveen sier det hele tiden har vært meningen at han skulle returnere til VGs Dagsorden-avdeling, hvor han egentlig er ansatt. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Samtlige av de tre journalistene som hadde byline på saken om Sofie (27) og Trond Giske på Bar Vulkan er nå ute av VGs politiske avdeling. Dette melder Dagens Næringsliv.

Lars Joakim Skarvøy er i lønnet permisjon, og det er foreløpig uklart hva hans rolle i VG vil være når permisjonen er over. Marie Melgård begynner i utenriksavdelingen etter påske, mens Eirik Mosveen er tilbake i graveavdelingen Dagsorden, hvor han egentlig er ansatt.

- Marie Melgård er tilbake på nyhetsavdelingen som hun har jobbet for hele tiden, skriver digitalredaktør Ola Stenberg i VG i en SMS til Dagbladet.

- Ikke mottatt klage

VG vil ikke svare på om det er Melgård som selv har ønsket å bli omplassert, eller om dette har skjedd etter ønske fra ledelsen. Dagbladet har heller ikke fått svar på spørsmål om hvordan omplasseringene vil påvirke VGs politiske dekning.

- Er det intern uro i VG? Er omplasseringene gjort for å dempe misnøye - enten fra Melgård og Mosveen selv, eller fra andre medarbeidere?

- Vi har ingen ytterligere kommentarer til dette. Vi kommenterer ikke personalmessige forhold i VG, skriver Stenberg.

Tidligere denne måneden ble det klart at Sofie planlegger å klage VG inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Det kom seinere fram at VG-rapporten også kunne bli en del av klagegrunnlaget.

VG har tidligere fått kritikk for å inkludere utdrag fra «off the record»-samtaler i rapporten.

Stenberg sier de ikke har noe nytt å melde om klagen.

- VG har ikke mottatt noen klage. Vanlig prosess er at en eventuell klage blir sendt sekretariatet. Så behandles den der og det blir innstilt på om den blir gjenstand for forenklet behandling, eller skal opp til full behandling i utvalget.

Ifølge VG-rapporten forsvarte både Skarvøy, Melgård og Mosveen artikkelen i et møte med ledelsen 27. februar. Da skal de også ha rettet kritikk mot politisk redaktør Hanne Skartveits uttalelser på «Debatten» på NRK.

I rapporten kommer det også fram Skartveit manglet vesentlig informasjon da hun uttalte seg til NRK. Blant annet kjente hun ikke til at sjefredaktør i VG Gard Steiro hadde snakket med Sofie allerede kvelden saken ble publisert.

- Ingenting var planlagt

Det var Dagsavisen som først skrev journalistene Melgård og Mosveen ikke har hatt byline i VG siden 19. mars. Mosveen forteller at han ble bedt av ledelsen om å bistå politisk avdeling ni dager før stortingsvalget i 2017.

Til Dagbladet sier han at denne omplasseringen hadde sammenheng med bemanningssituasjonen i politisk avdeling.

- Nå er jeg tilbake i den avdelingen jeg er ansatt i, Dagsorden. Jeg har vært utlånt til politisk, og skulle egentlig bare være der en måneds tid, kanskje ikke det engang. Så var det så mye rart som skjedde i politikken at jeg ikke kom meg tilbake. Men det har hele tiden vært meningen at jeg skulle tilbake dit, sier han.

Dagsorden er VGs avdeling for undersøkende journalistikk. Mosveen er allerede i full gang med gravesaker, forteller han.

- Ingenting har vært planlagt her. Men da denne saken dukka opp, var jeg veldig innstilt på å komme tilbake til Dagsorden. Jeg hadde lett etter en anledning i halvannet år, og dette var en god en. Det var et godt utgangspunkt for å tenke seg om.

Han opplyser at han ikke jobbet med den opprinnelige Bar Vulkan-saken, selv om han står oppført med byline.

- Vi sto til disposisjon for ledelsen under arbeidet med rapporten. Da ble det ikke så mye politisk journalistikk i den perioden. Nå får jeg neppe byline på utrolig lang tid, for vi har ikke så mange av dem i Dagsorden.

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Marie Melgård.