DEBATT

Debatt: Drikkekultur

Tre julebordregler alle bør følge

Hvor god er jeg til å akseptere at kompisen min bare vil drikke Solo? Hvorfor er det slik at vi som drikker, er så skeptiske til sånne som han?

«UTAFOR»?: Når gøy, ferie og kos er så forbundet med alkohol – hvordan skal man da klare å ha det like bra uten alkohol, spør innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
«UTAFOR»?: Når gøy, ferie og kos er så forbundet med alkohol – hvordan skal man da klare å ha det like bra uten alkohol, spør innsenderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Selv om jeg ofte var en av de siste som dro hjem fra byen endte jeg opp med å føle meg litt utenfor og kjip fordi jeg ikke drakk. Så da julebordsesongen kom, orket jeg ikke mer. Jeg sprakk

Slik oppsummerer Synva Hjørnevik sin erfaring med seks hvite måneder i podkasten «Utafor». Frilansjournalisten ble overrasket over hvor slitsomt det virket for folk rundt henne at hun ikke drakk. Og hun er på ingen måte alene om å føle det sånn. Blå Kors-podkasten løfter fram ulike historier om mennesker som av ulike grunner lever litt på utsida av samfunnet. Det å være en som ikke drikker alkohol i Norge er en fortelling om utenforskap.

Når gøy, ferie og kos er så forbundet med alkohol – hvordan skal man da klare å ha det like bra uten alkohol?

Julebordsesongen er nå like om hjørnet, og mange hjerter gleder seg. Vi kommer sammen, koser oss med mat og drikke, og styrker samholdet på arbeidsplassen. Likevel er det ikke alle som går fra julebordet med gode minner.

Mange føler seg nødt til å finne på strategier og småtriks for å unngå ubehageligheter når de er ute blant folk som drikker, dersom de selv ikke drikker. Tall fra Blå Kors sin Ipsos-undersøkelse fra 2018, bekrefter nettopp dette. Hver femte oppgir at de synes det er ubehagelig å takke nei til alkoholen som serveres på julebordet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer