Tre norske til filmfestivalen i Toronto

Norsk film reiser ut i verden.

(Dagbladet): Den norske katastrofefilmen «Bølgen» med Ane Dahl Torp, Kristoffer Joner og Jonas Oftebro ble vist for første gang under filmfestivalen i Haugesund i helga.

I dag ble det klart at filmen også blir en del av programmet på den prestisjetunge internasjonale filmfestivalen i Toronto i september.

Der får filmen sin internasjonale premiere.

«Bølgen» får følge av Anne Sewitskys «De nærmeste», som ble hedret med hovedrolle-Amanda i helga, og Jachim Triers «Louder Then Bombs», som deltok i hovedprogrammet i Cannes i mai.

De norske kortfilmene «Fuglehjerter» av Halfdan Ullmann Tøndel og «Oslos rose» av Det sporadiske filmkollektivet vises i festivalens Short Cuts-program, ifølge en pressemelding fra Norsk Filminstitutt.

Stor festival - Det er fantastisk gøy å komme inn i det selskapet, sier produsent Martin Sundland i Fantefilm, som står bak «Bølgen».

- Etter mange gode anmeldelser i avisene og en fantastisk visning i Haugesund er det veldig moro å få vite at vi skal nå ut i verden og vise filmen - og det på en såpass viktig festival som Toronto, sier regissør Roar Uthaug.

Den enorme kanadiske festivalen trekker til seg over 300 000 besøkende hvert år, mange av dem bransjefolk.

Den eneste prisen Toronto-festivalen deler ut - People's Choice - har gitt mang en film startskuddet på et langt og lønnsomt liv i de internasjonale filmmarkedene. Morten Tyldums åtte ganger Oscar-nominerte «The Imitation Game» var mottakeren i fjor.

Sjangerfilm Festivalen har hatt flere norske filmer på programmet de seinere åra - slik som «1001 gram», «Mot Naturen» og «Frøken Julie» i fjor.

- Uttaket til festivalen i Toronto kommer på toppen av en utrolig mottakelse i Norge. En stor ære som vi alle er glade for. Vi er jo litt utsatt når vi driver med sjangerfilm. Men det virker som om det norske kritikerkorpset virkelig har likt det vi har laget, vi fikk jo femmere nesten over hele linja. Er også veldig glad for all positiv omtale av skuespillerne. Bølgen har blitt en katastrofefilm med en skandinavisk vri og rollefigurer man bryr seg om, sier Sundland.

«Bølgen» følger en families overlevelseskamp under en stor naturkatastofe - et ras i fjellet som utløser en enorm flodbølge i Geirangerfjorden.

Filmen har fått en rekke positive anmeldelser, selv om det ikke holdt til mer enn en firer på terningen i Dagbladet.