Tre nye kongeportretter er avduket

Hans majestet kong Harald til stede.

Hans Majestet Kong Harald var til stede da tre nye kongeportretter ble avduket på Akershus festning torsdag ettermiddag.

Malerier av kongen Harald, kong Olav V og kong Haakon VII er malt av Ross Kolby.

- Det er en stor begivenhet. en stor glede at hans majestet er til stede på avdukingen av frigjøringskongene i 2015, 70 år etter frigjøringen av landet, sier konferansier Arnfinn Moland.

- Ross, du må være Norges absolutt beste portrettmaler, sier Ole Bjørn Fausa i Samlerhuset.

Det norske selskapet Samlerhuset, som har hatt et tett samarbeid med Norges Hjemmefrontmuseum i 15 år, finansierer denne gaven til museet i jubileumsåret. Bildene skal henge i Norges Hjemmefrontmuseum.

Mottok drapstrusler Den 44 år gamle kunstneren har også malt en rekke portretter av blant andre Per Aabel, Thorvald Stoltenberg, Leif Ove Andsnes, Gunnar Sønsteby, Erling Lorentzen og Wilhelm Mohr.

Kolby mottok drapstrusler da han i 1997 stilte ut det store, historiske verket «Mordet på Pave Johannes Paul I».

INSPIRASJON: Kunstneren i samtale med kongen som inspirerer bildene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KONGEPORTRETT: Kong Haakon. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KONGEPORTRETT: Kong Harald. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KONGEPORTRETT: Kong Olav. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet

- Dette er helt ukontroversielle bilder, malt i klassisk figurativ stil. Jeg har prøvd å leve meg inn i kongenes psykologi og sinn. Har lest og snakket med folk som kjenner og har kjent dem. Kong Harald har jeg malt, fotografert og møtt på slottet, sier Kolby.

«Frigjøringskongene» Det hele begynte med et maleroppdrag som var ferdig i 2011. Et portrett av Gunnar «Kjakan» Sønsteby på oppdrag fra Hjemmefrontmuseet. Kolby ble ferdig med maleriet like før Kjakan ble syk og døde.

- Etter dette fikk Hjemmefrontmuseet ideen til å male Norges tre konger, sier Kolby og fortsetter:

- Alle tre bildene, som har fått navnet «Frigjøringskongene», framstiller de tre kongene i en alder av 77 år. Slottet har gitt meg bilder av de to avdøde kongene da da var 77 år. Det er brystportretter i størrelsen 65 cemtimenter ganger 55 centimeter, sier Kolby.

- Slik jeg ser dem Ideen med maleriene er å ta oss med bak den offisielle masken, finne særtrekkene ved hver enkelt - både som konge og menneske. Her er særtrekkene ved de tre bildene, ifølge kunsteren:

Kong Harald: - Framstår som varm, sympatisk og lun.
Kong Olav: - Framstår som litt mer myndig enn sin sønn.
Kong Haakon: - Har forsøkt å få fram hans karakterstyrke og integritet.

- Jeg har malt de tre kongenen slik jeg ser og har sett dem. Det er hele 15 år siden kongen sist ble portrettert, da av Håkon Gullvåg. Det ble det mye rabalder av. Jeg synes det er et fantastisk maleri, selv om mange mente det var uverdig. Men det er slik Gullvåg maler. Min stil er lang nærmere f.eks. Odd Nerdrums og Vebjørn Sands, sier Kolby.

Kunstneren har jobba med bildene i to år.

Forsvarsministeren Det var et stort oppbud av gjester, både knyttet til Forsvaret og til politikken. Fra regjenringen kom forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide. Også tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og skuespiller Dennis Storhøi var til stede.

Om lag 250 gjester var invitert. Det ble vist en 15 minutter lang film om tilblivelsen av de tre nye kongeportrettene:

 KONGEPORTRETT: Kong Harald var til stede da tre kongeportretter ble avduka i dag. Her med forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide og Fabian Stang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KONGEPORTRETT: Kong Harald var til stede da tre kongeportretter ble avduka i dag. Her med forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide og Fabian Stang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer