Tre nye kongeportretter er avduket

Hans majestet kong Harald til stede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hans Majestet Kong Harald var til stede da tre nye kongeportretter ble avduket på Akershus festning torsdag ettermiddag.

Malerier av kongen Harald, kong Olav V og kong Haakon VII er malt av Ross Kolby.

- Det er en stor begivenhet. en stor glede at hans majestet er til stede på avdukingen av frigjøringskongene i 2015, 70 år etter frigjøringen av landet, sier konferansier Arnfinn Moland.

- Ross, du må være Norges absolutt beste portrettmaler, sier Ole Bjørn Fausa i Samlerhuset.

Det norske selskapet Samlerhuset, som har hatt et tett samarbeid med Norges Hjemmefrontmuseum i 15 år, finansierer denne gaven til museet i jubileumsåret. Bildene skal henge i Norges Hjemmefrontmuseum.

Mottok drapstrusler Den 44 år gamle kunstneren har også malt en rekke portretter av blant andre Per Aabel, Thorvald Stoltenberg, Leif Ove Andsnes, Gunnar Sønsteby, Erling Lorentzen og Wilhelm Mohr.

Kolby mottok drapstrusler da han i 1997 stilte ut det store, historiske verket «Mordet på Pave Johannes Paul I».

- Dette er helt ukontroversielle bilder, malt i klassisk figurativ stil. Jeg har prøvd å leve meg inn i kongenes psykologi og sinn. Har lest og snakket med folk som kjenner og har kjent dem. Kong Harald har jeg malt, fotografert og møtt på slottet, sier Kolby.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.