Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tre om Lemhagen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Geir Gulliksen, forlegger og tidligere deltaker på det nordiske debutantseminaret: Ingmar Lemhagen vet mer om norsk litteratur enn de fleste norske kritikere. Det er en fest hver gang noen får ham til å skrive. Han har fulgt mange norske forfattere helt fra de var unge og debutanter. Betydningen av seminarene ved forfatterskolen Biskops Arnö, kan ikke vurderes høyt nok. Skolen er en helt egen offentlighet i seg selv, som sjelden omtales i avisene. Men det foregår mange viktige diskusjoner der. Og mange forfattere får venner for livet, på tvers av grensene.

Heidi Marie Kriznik, forfatter og deltaker på debutantseminaret 2003: Jeg må innrømme at jeg kjente lite til ham før jeg debuterte som forfatter selv. Men jeg har nå lært at han har utrolig oversikt over hva som rører seg i Norden. Jeg vet ikke om noen andre som ham. Jobben er utrolig viktig, for hvert enkelt lands forfattere har en tendens til å konsentrere seg om sin egen litteratur. Lemhagen holder trådene sammen.

Hans Herbjørnsrud, forfatter og opptatt av nordisk litteratur: Jeg kjenner Lemhagen best som kritiker, og der gjør han en viktig tverrnordisk innsats. Den danske avisa Information brukte ham for eksempel for ikke så lenge siden da de trengte noen utenfra for å anmelde en ny dansk litteraturhistorie. En av de fremste svenske kritikerne noensinne, Artur Lundkvist, var uhyre godt informert om de siste internasjonale strømningene. Men han hadde bare lest to norske forfattere. Kjølen er på noen områder veldig høy. Derfor er det avgjørende at vi har kritikere og pedagoger som Lemhagen, som også kjenner den nordiske litteraturen fra innsiden.