Tre plater - samtidig

Rockartisten Ryan Adams ønsker å bruke all sin tid på å være kreativ, og det kan han best når han er uavhengig av alle andre.

LONDON (Dagbladet): Dagbladet møtte Adams i London i går ettermiddag, ett døgn etter den opprinnelige avtalen. Artisten, som er aktuell med tre nye plater i november og desember, ble matforgiftet etter å ha spist sjømat. Han ble helt utslått og måtte en tur innom et sykehus - hvor han fikk ei sprøyte i baken.

Fremdeles litt skjelven etter å ha tømt magen et stort antall ganger, er han klar til å svare for seg.

- Mer uavhengig

- Hvorfor tre plateutgivelser på to måneder?

- Jeg er meg selv og gjør ikke som alle andre. Nå hadde jeg stoff til tre plater.

Derfor kommer alle tre nå. Så enkelt er det, sier Adams. De tre platene har fått titlene «Rock {lsquo}N' Roll», «Love Is Hell 1» og «Love Is Hell 2».

- Jeg ønsker å gjøre alt på min måte, og ha all fokus på kunsten jeg forsøker å lage gjennom musikk. Derfor er jeg også lei av plateselskapet. De tapper meg for krefter og stjeler av min kreative tid. Jeg ønsker å bli enda mer uavhengig i framtida.

Dagbladet får ikke ta egne bilder. Han er for dårlig til det. Dessuten har PR-folket tatt seg av den saken. I stedet tar han ifra oss et ark med faktaopplysninger og en kopi av et svart-hvitt bilde. Han tegner seg selv, slik han ønsker å framstå - litt mer som en vampyr.

- Klar for å spille

De siste åra har Ryan Adams holdt rundt 150 konserter i året, over store deler av verden. I år har han bare varmet opp for Rolling Stones, og ellers prioritert å være aktiv i den kreative skaperprosessen.

- Nå er jeg snart klar for å turnere igjen. Jeg elsker det og vil sikkert komme tilbake til Oslo og Bergen, hvor jeg har spilt mange ganger tidligere. Jeg kan ikke gi noe løfte, men regner med å komme til Norge for å holde konserter i januar eller februar.

De siste par åra har Ryan Adams gått solo, etter å ha avsluttet samarbeidet med Whiskeytown.

- Jeg har fått større frihet, men jeg lider fremdeles av litt klaustrofobi - ettersom plateselskapet også vil påvirke resultatet. Det er likevel min musikk som kommer på de nye platene. Jeg er stadig i forandring, søker fremdeles et sted i tåkehavet, men er ganske sikker på at folk vil kjenne igjen stemmen og tonen i musikken min.

Snakker med Leona Næss

- Du har også frigjort deg fra Leona Næss, datteren til nordmannen Arne Næss jr. Har dere fremdeles kontakt?

- Det forholdet er over, men jeg har snakket med henne noen få ganger etter bruddet.

- Har du klatret i fjell med hennes far?

- Nei, nei. Jeg har mine egne fjell å klatre. Det holder for meg, sier Ryan Adams.

TEGNET SEG SELV: Ryan Adams er klar for å lansere tre nye plater, men var for syk til å la seg fotografere. Derfor tegnet han på et bilde av seg selv.