Tre siktet for kunsttyveri

Tatt i Oslo for Kina-tyveriet i Bergen.

(Dagbladet): 5. januar i år var det innbrudd i Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum i Bergen. Over tjue gjenstander fra den velkjente Kina-samlingen ble stjålet.

I går ble tre menn pågrepet og siktet for grovt tyveri eller medvirkning til det. Det opplyser politioverbetjent Jørn Solsvik i Hordaland politidistrikt til Bergens Tidende.

- Det vil bli tatt stilling til i løpet av dagen hvor mange av dem som skal fremstilles for varetektsfengsling, sier Solsvik til bt.no.

Etterforskningen pågår Kort tid etter innbruddet skrev nyhetsbyrået NTB at politet etterforsket en mulig kobling mellom dette innbruddet og et som skjedde i desember 2010 på samme museum. Museet ble da fraståjlet 56 kinesiske kunstgjenstander ifølge Bergens Tidende. Saken ble henlagt.

- Det var et tilsvarende tyveri, det var lignende gjenstander som ble stjålet den gangen. Når vi får et lignende tyveri er det naturlig å se på likhetstrekk og forsøke å finne spor fra den saken som kan knyttes til tyveriet i helgen, sa politiadvokat Arne Fjellstad i Hordaland politidistrikt til NTB 6. januar i år.

Politioverbetjent Solvik vil ikke kommentere om de har fått svar på om det er en forbindelse mellom de to innbruddene.

- Jeg kan ikke gi flere opplysninger nå. Etterforskningen pågår fremdeles for fullt, sier Solsvik til bt.no.

Mennene som er siktet er fengslet i Oslo, men foreløpig ikke avhørt.

STJÅLET: Dette er blant gjenstandene som ble stjålet i Bergen i dag. På bildet kan man blant annet se en porselensbok, en kniv av jade, en stor papirvekt og en kinesisk bok. Foto: Kunstmuseene i Bergen
STJÅLET: Dette er blant gjenstandene som ble stjålet i Bergen i dag. På bildet kan man blant annet se en porselensbok, en kniv av jade, en stor papirvekt og en kinesisk bok. Foto: Kunstmuseene i Bergen Vis mer

Direktør ved Kunstmuseene i Bergen, Erlend Høyersten, ønsker ikke å kommentere påfripelsene overfor bt.no.

25 gjenstander Det var klokka 05:20 lørdag morgen den 5. januar at alarmen gikk. Like før innbruddet fikk politiet melding om to bilbranner i Bergen, henholdsvis fem og ti minutter før innbruddet.

Overvåkningskamera fanget opp tyvene, som befant seg inne i museet i underkant av 1,5 minutt.

Tyvene fikk blant annet med seg en rekke porselensvaser, og det totale tyveriet skal være av «høy verdi». De fleste gjenstandene som ble stjålet stammer fra 1600-tallet.

- Siste opptelling viser at 25 gjenstander er stjålet. Dette er håndterbare gjenstander i jade, porselen, bronse og treverk, opplyste direktør ved Kunstmuseene i Bergen, Erlend G. Høyersteen, til Dagbladet den 5. januar.

VASER: Tyvene fikk også med seg en rekke porselensvaser. Det totale tyveriet skal være av «høy verdi». Foto: Kunstmuseene i Bergen
VASER: Tyvene fikk også med seg en rekke porselensvaser. Det totale tyveriet skal være av «høy verdi». Foto: Kunstmuseene i Bergen Vis mer