Tre store kinesere

Øystein kunne blitt designer, Bård kunne blitt poet og Ulf kunne blitt George Martin. Men kineserne fortsetter å samkjøre sine kreative hoder. Og etter ti berg-og-dalbane-år i pop-karusellen er de tilbake med et etterlengtet STORT album.

Vi fikk en forsmak på kineser-formen i forrige måned, da Tre Små Kinesere slapp det det glimrende overskuddsalbumet «Ultralyd». Og som småksprøven indikerte, det syder og koker den musikalske gryta til Øystein, Baard og Ulf for tiden.

Ekte kinesisk

«Storeslem» er det definitive beviset på at fødsler og småunger ikke hemmer kreativiteten. Snarere tvert imot, for kinesernes vedkommende. Ulf Risnes har åpenbart vært svanger med langt mer enn sin førstefødte i løpet av de siste ni månedene. I tillegg til å skrive de fleste låtene har han også produsert gruppas sjuende album. Og det er nettopp produksjonen som skiller «Storeslem» fra de foregående platene. Det er som om Risnes har brukt de siste åtte årene til å mikse og trikse, og omsider har funnet formelen.

For kineserne har aldri hørt mer kinesiske ut.

Tre gode grunner

Samtidig er dette et album som sparker i mange musikalske retninger. Fra klassisk country på den lekre og poetiske duetten «Skarpe skår» med Rita Eriksen, til den småhysteriske 70-talls-låta «Discokongen» som Ulf har skrevet til datteren, og til Baard Slagsvolds strålende hverdagsblues «Doffen & Ali».

Slagsvold har skrevet fire nydelige låter som ballanserer kineser-albumet mesterlig. Ulf Risnes melodiske tekstlinjer kan vippe over fra det romantiske til det klisjhfyllte og forutsigbare. Og det er nettopp de sterke kontrastene, både i sjangre, tekster og produksjon, som gjør «Storeslem» til et spennende og tidvis mesterlig album. Kreativt sydd sammen av den samme Risnes, som virkelig brillierer i produsentrollen. Øystein Hegge setter prikken over i-en, med et knall, ujålete cover og kineser-fans bør ta seg tid til å lese tekstene, for her er mye sterk kineserpoesi.

Et knall album for svangre, småbarnsforeldre og alle oss andre som er litt barnslige i hodet av og til.

<B>STORESLEM:</B> I de siste årene har Tre Små Kinesere blitt stadig mindre. Nå er de i ferd med å bli virkelig.