KOMMENTARER

Etterretningen og Russland

Tre tabber i Frodes sak

Etterretningen har gjort minst tre grove feil i Frode Berg-saken. Og gitt en godbit til Putins Kreml som de kan tygge lenge på.

FANGE: Frode Berg ble torsdag fengslet i tre nye måneder. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FANGE: Frode Berg ble torsdag fengslet i tre nye måneder. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Frode Berg-saken ble oppfattet som uvirkelig da han ble arrestert i Moskva 5. desember i fjor. Han var den godlynte, omtenksomme pensjonisten, som etter arrestasjonen snakket i avhør selv uten forsvarer, slik alle spioner er opplært til ikke å gjøre. Kunne han virkelig være spion?

Ifølge Berg selv så var han i det minste på oppdrag for norsk etterretning, slik Dagbladet kunne melde i forrige uke. Og alt tyder på at han snakker sant. Den første tabben var at Frode Berg ble arrestert. Russerne hadde åpenbart god oversikt over hvem Berg møtte, og hva han etter alt å dømme gjorde, på sine turer til Russland. Var det fordi noen av dem han møtte eller hadde med å gjøre, spilte på to hester, og var dobbeltagenter?

Resultatet var under alle omstendigheter at Berg ble arrestert, uten at etterretningen hadde forberedt ham på hva han skulle gjøre hvis han skulle bli arrestert. Visste Berg egentlig hva han drev med? Selv sier Berg at han ble lurt. Og mye tyder på at han ble lurt, kanskje av russisk etterretning, og mer sannsynlig av norsk etterretning. La oss kalle det kardinalfeil nummer en.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer