KOMMENTARER

Etterretningen og Russland

Tre tabber i Frodes sak

Etterretningen har gjort minst tre grove feil i Frode Berg-saken. Og gitt en godbit til Putins Kreml som de kan tygge lenge på.

FANGE: Frode Berg ble torsdag fengslet i tre nye måneder. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FANGE: Frode Berg ble torsdag fengslet i tre nye måneder. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Frode Berg-saken ble oppfattet som uvirkelig da han ble arrestert i Moskva 5. desember i fjor. Han var den godlynte, omtenksomme pensjonisten, som etter arrestasjonen snakket i avhør selv uten forsvarer, slik alle spioner er opplært til ikke å gjøre. Kunne han virkelig være spion?

Ifølge Berg selv så var han i det minste på oppdrag for norsk etterretning, slik Dagbladet kunne melde i forrige uke. Og alt tyder på at han snakker sant. Den første tabben var at Frode Berg ble arrestert. Russerne hadde åpenbart god oversikt over hvem Berg møtte, og hva han etter alt å dømme gjorde, på sine turer til Russland. Var det fordi noen av dem han møtte eller hadde med å gjøre, spilte på to hester, og var dobbeltagenter?

Resultatet var under alle omstendigheter at Berg ble arrestert, uten at etterretningen hadde forberedt ham på hva han skulle gjøre hvis han skulle bli arrestert. Visste Berg egentlig hva han drev med? Selv sier Berg at han ble lurt. Og mye tyder på at han ble lurt, kanskje av russisk etterretning, og mer sannsynlig av norsk etterretning. La oss kalle det kardinalfeil nummer en.

I kjølvannet av Berg-saken har det kommet fram at norsk etterretning jobber overraskende åpent, og forsøker å rekruttere nær sagt gud og hvermann i nord, som i sin jobb har med Russland å gjøre. NRK har snakket med en rekke nordmenn som reiser mye i Murmansk-området. De forteller at norsk etterretning har prøvd å rekruttere dem til å utføre oppdrag for etterretningen. Metoden likner veldig på den Berg beskriver ble brukt overfor ham selv. En rekke personer tilknyttet næringslivet i Kirkenes beskriver overfor NRK de norske hemmelige tjenestene som «pågående». En forteller at E-tjenesten ville ha ham til å frakte et dokument om den russiske nordflåten ut av Russland, akkurat det som er en del av tiltalen mot Frode Berg i Moskva.

Denne virksomheten fra etterretningens side undergraver de politiske målene i folk-til-folk samarbeidet i nord. Frode Berg var veldig aktiv i dette samarbeidet med Russland. Hva tror regjeringen det betyr for tilliten folk-til-folk samarbeidet i nord bygger på, at den kanskje fremste representanten for dette samarbeidet på norsk side nå sitter fengslet i Moskva mistenkt for spionasje? Etterretningen undergraver altså en uttalt politisk målsetting med å bruke - eller misbruke - folk som skulle ha en tillitsskapende rolle i forhold til Russland. Kardinalfeil nummer to.

Frode Berg ble arrestert på et tidspunkt da forholdet mellom Russland og Vesten er på sitt kaldeste etter Den kalde krigen. Over det kalde forholdet ligger Russlands-etterforskingen i USA, og påstanden om at Russland blandet seg inn i det amerikanske presidentvalget. I mars ble den tidligere russiske dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter funnet på en benk i Salisbury i Storbritannia, forgiftet av nervegiften novitsjok. Storbritannia og Vesten gir Russland skylda for gift-angrepet, som førte til en ny bølge diplomat-utvisninger mellom Russland og Vesten.

Midt i denne diplomatiske krigen - i kampen om sjeler og troverdighet, fake news og real news - kommer altså Norge med det som likner veldig på en virkelig spionsak. Frode Berg, servert på et fat, til Russland, fra Norge, hilsen norsk E-tjeneste. Og det er kardinalfeil nummer tre.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer