Tre tilskuere så Dr. Alban i Soweto

Sveriges statsminister er på PR-turné i Sør-Afrika med den svenske pop-eliten. Åpningskonserten lørdag ble en skandale, med bare tre betalende tilskuere. Det var plass til 30000.

Den svenske arrangøren hadde på forhånd meldt om 10000 solgte billetter, og håpet å fylle alle de 30000 plassene på Orlando Stadion i Soweto. Av de tre - 3 - som møtte opp, var to svenske turister og én lokal.

- Det er helt sykt. Her reiser man tusen mil til Sør-Afrika for å spille for sine svenske musikerkompiser. Det var bare The Real Group som satt i gresset foran oss da vi spilte, sier en hoderystende Jerker Odelholm - bandmedlem hos Uno Svenningsson - til avisa Aftonbladet.

- Det hele er dårlig organisert, sier Dr. Alban.

Omstridt

Allerede før avreise er det reist sterk kritikk mot ekskursjonen til 40 millioner kroner, hvorav 25 er tatt fra det svenske bistandsbudsjettet. Reisefølget består av statsminister Göran Persson og sju hundre andre representanter for svensk samfunns- og næringsliv.

Alt feil

Med i følget er også artistene Anders Glenmark, Cardigans, Björn Ulvaeus og Benny Andersson. De skal opptre seinere i uka, forhåpentligvis med en annen arrangør.

For han hadde gjort alt feil:

  • Konserten ble lagt til samme tidspunkt som årets viktigste fotballkamp i Soweto, mellom byrivalene Chiefs og Pirates. Den trakk 80000 tilskuere.
  • Inngangsbillettene var priset til 25 rand, en halv dagslønn for vanlige arbeidere i Soweto.
  • Markedsføringen skjedde stort sett i områder der den hvite befolkningen bor. Ingen hvite går på konsert i Soweto - med svenske artister.

Det svenske PR-byrået som tar hånd om opplegget tar 8 millioner kroner for jobben.

PINLIG: De svenske aristene gjennomførte konserten med hverandre som tilskuere.