Lykkelige fredsprisvinnere: ICAN-leder Beatrice Fihn (i midten). Foto: FABRICE COFFRINI
Lykkelige fredsprisvinnere: ICAN-leder Beatrice Fihn (i midten). Foto: FABRICE COFFRINIVis mer

Prisutdeling:

Tre ting du ikke får sagt før du dør

Bare en nordmann kan ønske godt nyttår på vegne av «dronningen og meg» - og han er nesten dansk.

Kommentar

For mange år siden, i en petit i lokalavisa Østlendingen, skrev pappa om tre ting han ikke får sagt før han dør: «Hello New York, I love you!», «På vegne av regjeringen..», og «Jeg ble svært glad da Svenska Akademien ringte i morges».

Lista kunne vært lengre, men ikke fordi livet er kort. Noen fraser er rett og slett forbeholdt visse anledninger, posisjoner eller titler.

Han fikk rett. Ettersom ständiga sekreterare Sara Danius i Svenska Akademien ikke ringte i år heller, og den eldre har tredd inn i pensjonistenes rekker, spøker det for den telefonsamtalen. Nobeltalen må vente, for far. Prispengene også, for sønn.

Andre derimot, er utmerkelsen vel unt. Den siste som mottar en telefon med et lykkelig budskap fra en nobelkomité i 2017, gjør det i dag. Sveriges Riksbanks Pris i Økonomisk Vitenskap til minne om Alfred Nobel gikk i fjor til Bengt Holmström og Oliver Hart for sine bidrag til kontraktteori. I skrivende stund vet bare ti regneark-elskende svensker hvem som er den neste.

Med utdelingen av den siste Nobelprisen, er årets statuetter og medaljer fordelt. Oscars, Emmys, og fredspris har fått sine vinnere. Nå skal La La Land drukne sorgen, Geir Lundestad gå i hi, og Agnes Moxnes igjen utforske de mange underfinansierte sidene ved norsk kulturliv. Det som er igjen av glitter og glam i 2017 er forbeholdt juletreet.

Men alle som utmerker seg får ikke den oppmerksomheten de fortjener. Det står imidlertid ikke på forsøkene. Utallige internasjonale priser deles ut årlig. Alt fra saudiske sjeiker til Åke Blomström (pris for talentfulle unge radio-dokumentarister), har egne prisutdelinger.

Klokkeprodusenten Longines deler for eksempel årlig ut den internasjonale «Longines Prize for Elegance» til.. gymnaster! Kriteriene er klasse, harmoniske bevegelser og emosjonell framførelse. Årets prisvinner er sekstenårige Brooklyn Moors. Hun vant et trofe, en sjekk og en klokke.

Blant årets Ig Nobel-vinnere, prisen for forskning som først får deg til å le, så tenke, finner vi Matthew Rockloff og Nancy Greer. De vant økonomiprisen for eksperimenter som måler hvordan kontakt med reptiler (en meter lange saltvannskrokodiller) påvirker folks villighet til å gamble på spillemaskiner.

Anatomi-prisen gikk til James Heathcote for studien «Hvorfor har gamle menn store ører?». Obstetrikk-prisen gikk til spanske forskere, for å ha påvist større respons hos fostre når de blir avspilt musikk fra høyttalere inne i mors vagina framfor mot magen.

I likhet med pappa får jeg nok holdt de færreste av mulige takketaler. Men det store mangfoldet tatt i betraktning, vil jeg ikke utelukke at det kan bli et par.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.