DYRT DRAMA: «Erobreren» er en av NRKs dyreste egenproduserte dramasatsninger noensinne. Men da NRK sonderte terrenget for regissører, fikk de ikke napp hos de de ville ha på grunn av uenigheter rundt manus og kunstnieriske prioriteringer. 
Foto: Harald Paalgard/NRK
DYRT DRAMA: «Erobreren» er en av NRKs dyreste egenproduserte dramasatsninger noensinne. Men da NRK sonderte terrenget for regissører, fikk de ikke napp hos de de ville ha på grunn av uenigheter rundt manus og kunstnieriske prioriteringer. Foto: Harald Paalgard/NRKVis mer

Tre toppregissører vraket «Erobreren»

- Manuset manglet en visualitet og et fokus.

(Dagbladet): «Amatørmessig», «nedrig» og «uutholdelig kjedelig». Dette er tre av adjektivene som er blitt brukt av anmelderne i forbindelse med en av NRKs dyreste egenproduserte dramasatsninger gjennom tidene, «Erobreren».

Det er regissør Eva Isaksen som har påtatt seg ansvaret for å bringe Jan Kjærstads prisbelønte romantrilogi om Jonas Wergeland og hans magiske penis til live på tv-skjermen.
- Manglet fokus Men da NRK begynte å sondere terrenget for regissører, var det ikke Isaksen som sto øverst på ønskelista. Oppdraget ble først forsøkt gitt til tre andre norske toppregissører, som alle til slutt takket nei til prosjektet.

- Da jeg leste manuset ble jeg oppmerksom på at det hadde klare utfordringer. Jeg syntes på det tidspunktet at det ikke var opplagt at det var et godt filmatisk forankret manus. Det manglet en visualitet og på mange måter også et fokus, noe som nødvendigvis ikke er unormalt på dette tidspunktet, forteller regissør Erik Poppe til Dagbladet.

Det var Poppe, som tidligere har fått Amanda-pris for filmen «Hawaii, Oslo», og «Halvbroren»-regissør Per Olav Sørensen som først ble spurt om erobre tv-seerne av NRK. Etter at Poppe forlot prosjektet, fortsatte Sørensen dialogen med NRK aleine.
- Så på alternativer Da de ikke kom til enighet om hvilken retning de ville at dramasatsningen skulle ta, ble den prisbelønte regissøren Bent Hamer hentet inn. Også han sa til slutt nei til prosjektet, som Dagbladet også omtalte i 2009.

Hva synes du om «Erobreren»?
Elendig
Strålende
Middels

Poppe forteller at han i utgangspunktet var svært positivt til NRKs forespørsel. Han mente imidlertid at manuset måtte endres og at man måtte gjøre tydeligere prioriteringer.

- Jeg satte som premiss at man måtte fordype seg mer i enkelte karaktérer, foreta klarere valg av hva som er bra i bøkene og hva som er bra på film. Jeg liker at hovedpersonen i en historie har stor fallhøyde, altså mye å tape, og at historien har en klar framdrift, der scene bygger på scene. Sekvens på sekvens. Den spennende utfordringen med Kjærstads bøker var å gjøre om den episodiske formen i bøkene til det motsatte i serien, en spennende handlingslinje som skaper nysgjerrighet og engasjement hos publikum. NRK var proffe og hadde behov for å ta mine ønsker til etterretning og se på alternative løsninger. Jeg opplevde NRK som positive, men det er vesentlig for to parter å avklare at de har det samme ambisjonsnivået om de skal ut på en såpass ambisiøs ekspedisjon sammen, sier Poppe.
- Utfordringer NRK besluttet etter hvert å gå videre med det originale filmmanuset, og Poppe takket dermed nei til prosjektet.

- Det må være vanskelig å takke nei til et så stort prosjekt?

- Ja, det kan du vel si. Men det føltes riktig da. Det blir ikke noe morsomt for noen av partene når man går inn i et bestemt prosjekt med såpass ulike oppfatninger om hva vi skal lage. Det var synd at det ikke ble oss, for det hadde passet godt for meg på mange måter den gangen dette var oppe. Jeg respekterer NRK mye for deres ryddighet og profesjonalitet og skulle selvfølgelig gjerne vært med på å løfte tv-drama-sjangeren sammen med NRK, sier Poppe som i likhet med 664.000 seere fikk med seg første episode av «Erobreren».

- Hva syntes du om resultatet?

TAKKET NEI :


Per Olav Sørensen.


Foto: Scanpix
TAKKET NEI : Per Olav Sørensen. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg skal være forsiktig med å uttale meg. De har foretatt enkelte endringer, men jeg opplever fremdeles at det er en del utfordringer med prosjektet, sier Poppe.

Per Olav Sørensen er for tiden i Danmark for å arbeide med «Halvbroren», en annen storsatsning som skal sendes på NRK, og har dermed ikke har fått sett det ferdige resultatet.

TAKKET NEI: 
Bent Hamer.


Foto: Lars Eivind Bones
TAKKET NEI: Bent Hamer. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Han er likevel klar på hvorfor han til slutt takket nei til «Erobreren».

- Vi var rett og slett ikke enige om hvilken retning vi ville gå. Slik jeg husker det ville jeg ha større endringer i manuset og konseptet enn hva NRK gikk med på. Mitt utgangspunkt var at jeg ville ligge nærmere Kjærstads litterære univers, inkludert all hoppingen i tid. Det ville nok satt større krav til seeren, men jeg var i mot å fortelle historien kronologisk slik NRK ville, forteller regissør Per Olav Sørensen til Dagbladet.
- Forandret manus Dagbladet har vært i kontakt med Bent Hamer, som ikke ønsker å kommentere saken.
NRKs dramasjef Hans Rossiné sier at det er helt vanlig at et slik stort prosjekt involverer flere regissører. Han avviser at samarbeidet med de tre nevnte regissørene havarerte.

- Det er vanlig med dialog med flere regissører. Det er mye som skal klaffe med hesyn til veivalg og tid, sier Rossiné.

Han sier også at manuset er blitt forandret underveis, og at Isaksens manus ikke er det samme som de andre regissørene forholdt seg til.
17 millioner NRK har tidligere flagget «Erobreren» som en av deres største egenproduserte dramasatsninger noensinne sammen med «En udødelig mann» og «Harry og Charles». NRK går ikke ut med tall på enkeltproduksjoner, men sistnevnte skal ha kostet omlag 17 millioner kroner å lage.

TAKKET NEI :
Erik Poppe.


Foto: Sveinung Uddu Ystad
TAKKET NEI : Erik Poppe. Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer

- «Erobreren» har kostet mindre enn «Harry og Charles», sier Rossiné — som ikke ønsker å gå ut med noe prislapp.

FJERDEVALG: Eva Isaksen takket ja til å regissere Erobreren». 
Foto: NORDAHL/ALEKSANDER/Dagbladet
FJERDEVALG: Eva Isaksen takket ja til å regissere Erobreren». Foto: NORDAHL/ALEKSANDER/Dagbladet Vis mer