Tre x Valen

Kristian Valen er kåret til årets tv-navn av Dagbladets lesere. Men humoristen bak «Valen TV» har for lengst røpet at det er musiker han vil bli.

- Det er veldig hyggelig å bli satt pris på. Men i motsetning til hva folk tror, er jeg en veldig sjenert person i virkeligheten. Så jeg er ikke noe særlig flink til å ta til meg slikt skryt, sier Kristian Valen når Dagbladet overbringer ham nyheten om at han er kåret til «Årets TV-navn».

- Jeg må understreke at det er veldig mange mennesker som har bidratt til at «Valen TV» er blitt et bra program. Jeg føler at jeg må dele denne æren med dem, noe annet ville blitt feil.

Suksessår

Det har vært et forrykende år for Kristian, som har gjort kjempesuksess med «Valen TV» på TVNorge. Ved siden av å ha solgt over 70000 dvd-er av programmet sitt, er han i løpet av den siste måneden blitt kåret til både «Årets Absolutte Underholder» på TV2, «Årets TV-navn» i Se og Hør, og nå altså «Årets TV-navn» av Dagbladets lesere. Kristian selv tar alt oppstyret rundt hans person med knusende ro og føler seg egentlig litt brydd av all oppmerksomheten.

- Jeg er overrasket over den brede folkeappellen «Valen TV» har fått. Utgangspunktet mitt var egentlig bare å lage et tv-program om noe jeg hadde lyst til å se selv, men det er jo tydelig at det har fylt et tomrom, fortsetter han.

Hjem til jul

Etter en høst med høyt arbeidstempo og lange dager har Kristian tatt seg en velfortjent juleferie i Stavanger sammen med far, farmor og farfar, før han i dag reiser videre til Spania.

- Et av høydepunktene i jula er alltid å nyte en konjakk med farfar etter julemiddagen. Dessverre har han ikke så god peiling på konjakk, så han bruker å blande den ut med solo! Jeg har lært meg nå å bare se en annen vei, forteller Kristian og ler.

Han er ellers ingen stor tilhenger av julefeiringen, så alle julegavene blir derfor effektivt handlet inn på polet.

- Alle får ei flaske vin hver. Og de som er for unge til å drikke det, kan spare den til de blir gamle nok. Vin blir jo som kjent bedre med åra, smiler han lurt.

Går nye veier

Foruten gjentatt suksess er en av de tingene som kjennetegner Kristians karriere at han stadig prøver seg på nye ting. Og han kan røpe at han ikke har tenkt å fortsette å lage «Valen TV».

- Det er veldig viktig for meg å ikke bli satt i bås. Derfor har jeg alltid levd etter regelen om at man ikke gjør samme ting to ganger. Jeg er både sta og stolt, så jeg elsker en skikkelig utfordring. Alle mine rådgivere prøvde å få meg fra å lage tv-program. De mente det var for stor risiko og for liten fortjeneste. Men fordi jeg har gjort det bra hittil, hadde jeg råd til å gå på en smell. Så jeg tok utfordringen. Nå har jeg gjort tv, så jeg kan trygt si at det blir ikke mer av det på en stund.

Etter juleferien pakker Kristian sakene sine og flytter til Los Angeles på ubestemt tid. Der spiller han for øyeblikket inn sin første soloplate. Når og på hvilket selskap den blir sluppet er ikke helt avklart ennå, men det som er sikkert er at publikum kommer til å få oppleve en helt ny side av Kristian på denne plata.

- Dette er et veldig alvorlig og selvdestruktivt album som forteller om en periode i livet mitt hvor ting var i ferd med å skjære seg helt. Musikk er en stor del av livet mitt, jeg bruker den til å komme meg både opp og ned, forteller han.

Kristian innrømmer at han er nervøs for platedebuten sin, og hva slags mottakelse albumet kommer til å få i Norge. Det er også noe av grunnen til at han har valgt å reise til USA for å prøve seg der først.

- Å skrive egne låter har alltid vært drømmen min, den humorgreia var bare noe jeg ramlet tilfeldig oppi, avslutter Valen.

EN BLYG VINNER: Kristian Valen mener at han er mye flinkere til å glede seg på andres vegne enn på egne vegne. Nå er han kåret til «Årets tv-navn» av Dagbladets lesere etter TVNorge-suksessen «Valen TV».