Tredje Toyota-krig

Den Store Toyota-krigen i Tsjad har fått enda en etterfølger: Tredje Toyota-krig, nå i Levanten.

TOYOTAKRIGERE: IS-krigere vifter med flagg i konvoien av Toyota-pickups gjennom Raqqa i Syria. Ingen tvil om hva som er deres foretrukne bilmerke.  Foto: AP / NTB SCANPIX
TOYOTAKRIGERE: IS-krigere vifter med flagg i konvoien av Toyota-pickups gjennom Raqqa i Syria. Ingen tvil om hva som er deres foretrukne bilmerke. Foto: AP / NTB SCANPIXVis mer
Kommentar

«Den Store Toyota-krigen» var et navn som vi utenlandske journalister fant på over mange flasker «Gala - bière de luxe tchadienne» på utebarene til Hotel La Tchadienne og Hotel du Charí, de to eneste hotellene i hovedstaden N’Djamena som ennå ikke var sønderskutt i borgerkrigen i Tsjad. Det var under den franske invasjonen i 1983.

Borgerkrigen hadde gått i bølger fra 1965, og nå hadde Libya under Moammar Kadhafi blandet seg inn, hvorpå Frankrike svarte med invasjon. Styrkene til de to kamphanene Hissène Habré og Goukouni Oueddei kjørte rundt i ørkenen i små Toyota lastebiler med et maskingevær sveiset fast på lasteplanet og fyrte løs når de måtte få øye på en fiende. Dette krigskjøretøyet gikk under navnet «technical».

Det var den første, Den Store Toyota-krigen. Oueddei ble president i 1979, men han ble styrtet i et kupp av statsminister Habré i 1980. Oueddei dro til Libya og gjorde offisielt Tsjad og Libya til ett land. Habré, som i dag står tiltalt i domstolen i Haag, fikk fransk støtte.

Uten tyngre skyts og bomber er det vanskelig å skyte i filler en hel hovedstad. Men har man tid nok, er det også mulig med bare maskingevær på Toyota og Kalasjnikov i hendene.

Borgerkrigen i Somalia ble Andre Toyota-krig. I hovedstaden Mogadishu og andre steder måtte man leie livvakter som hadde Toyota med maskingevær på planet, ellers kom de samme til å rane deg. Ved et tilfelle i 1993 var vi vitne til marinesoldater fra USA, som var der under FN-flagg, legge noen væpnede somaliere i bakken og rette geværene mot hodene deres og avvæpne dem. Men det var FN som avvæpnet FN! Somalierne på bakken var livvaktene til en FN-organisasjon.

Krigsherren Mohammed Farrah Aidid, som hadde utnevnt seg til «president» i Somalia, påførte soldatene fra USA til et ydmykende nederlag i «Slaget om Mogadishu» i oktober 1993. De trakk seg ut i 1995. «Tecnicali», som de der kaltes med italiensk vri, hersket i gatene i den urbane gerilja-krigen. «Ni av ti krigere velger Toyota», kunne forhandleren ha skrytt.

Den Islamske Staten (IS), tidligere Den Islamske Staten i Irak og Levanten, på arabisk bare kalt DAECH, har lært av historien. De velger også Toyota når de farer rundt på krigsstiene i ørkenen i Levanten, meldes det. Vi er vitner til Tredje Toyota-krig.

De dumme spør seg: Hvor får de tak i bilene? Hvorfor Toyota? Men enhver dust kan vel kjøpe en bil. Og Toyota er utprøvd og har vist seg som vinner av alle tester i krig.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.