«Treff» er tilbake!

Stor 70-tallsnyhet: «Treff» er tilbake! Plateserien som herjet landet og fikk 700000 nordmenn til å løpe til LP-diskene gjør comeback i mimre-CD-boks 15. mai.

Fordelt på tre plater kommer oppsummeringen av 20 plater som på et forunderlig vis brakte verden til Norge. Konseptet var enkelt: man tok en utenlandsk hit, satte Inger Lise Rypdal, Gro Anita Schønn, Stein Ingebrigtsen eller Dag Spantell på saken, og vips, fikk vi fot. «Et fyrverkeri av godlåt,» var «Treff»-general Arve Sigvaldsens egen karakteristikk i Dagbladet av «Treff 4» i 1973.

  • 70-tallet var i det hele tatt en ganske absurd periode. Noe av det beste i musikkhistorien er skapt i dette tiåret. Men samtidig kunne du her hjemme komme unna med å kopiere utenlandske popartister - eller enda verre: synge sangene deres på norsk i tillegg. Jeg vil vel påstå at du ikke har opplevd 70-tallet om du ikke har hørt Inger Lise Rypdal be Argentina om ikke å gråte for henne, Lillian Askeland beskrive hvordan «Himlens porter åpnet seg» basert på «Heaven's just a sin away» eller høre Stein Ove Berg synge om Eva («Amanda» av Don Williams). Selv om vi har hatt noen vellykkede eksempler de seinere åra med både Leonard Cohen-, Hank Williams- og Kris Kristofferson-oversettelser, ville det i dag vært et artistisk selvmord å prøve å gjøre «Treff»- eller Lillian Askeland-varianten om igjen. Det er det vel kanskje ikke planer om heller.
  • Nå gjøres det mer diskré. Noen kaller det sampling. Man tager en hitlåt og inkorporerer den i sitt eget univers, og resultatet kan bli månedsvis på hitlistene - som for eksempel Gabrielles «Rise». Hun bruker Bob Dylan og «Knockin' on heavens door» i åpningssekvensen. Men det er da også ytterligere muligheter til å trekke 70-tallet inn i dagens platebransje. Salsa-/latino-bølgen er etter min mening et stort potensial. Få nordmenn skjønner og snakker spansk, og løsningen kan kanskje være et slags norsk Bueno Vista Social Club. Ibrahim Ferrer er selvfølgelig Odd Børretzen. Eventuelt Erik Bye. Vær så god, platebransje, ideen kan samples helt gratis.

sverre.gunnar.haga@dagbladet.no