Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

«Blank»:

Treffer bedre enn Skam

NRK-serien Blank beskriver den norske «ungdomskulturen» og det norske samfunnet bedre enn NRK storsuksessen Skam.

HOVEDPERSON: Cecilie Amlie Conesa spiller Ella i «Blank». Foto: NRK
HOVEDPERSON: Cecilie Amlie Conesa spiller Ella i «Blank». Foto: NRK Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste tiden har jeg fulgt med på (ungdoms)serien «Blank» på NRK nett-tv. Blank er en serie som – etter min oppfatning – nesten ikke har fått noe oppmerksomhet i media eller som jeg har hørt noe om fra venner og bekjente.

Spaltist

Mats Kirkebirkeland

er rådgiver i Civita og vararepresentant til Stortinget for Høyre.

Siste publiserte innlegg

En av årsakene kan nok være at jeg nærmer meg 30 år, men dersom man sammenligner seriene Blank med NRKs største suksess-serie Skam, som gikk fra 2015-2017, finner jeg dette likevel litt merkelig.

Etter min mening er nemlig Blank godt på nivå med Skam, og treffer den norsk «ungdomskultur» og det norske samfunnet bedre enn Skam.

En viktig grunn er at jeg tror serien har en ganske unik vinkling gjennom å beskrive livssituasjonene til unge voksne (18-20 år++) etter VGO, men som ikke velger å studere til høyere utdanning.

Seriens hovedperson, Ella, en jente på 19 år som sammen med hennes venninne Susanne, har flyttet fra Bergen til Oslo rett etter å fullført videregående, jobber nemlig fulltid på Plantasjen, men er både flau over jobben og ved å ikke ha noen plan for livet.

Denne flauhet over å «bare ha en vanlig jobb» og samfunnets press og forventninger til at til høyere utdanning er det eneste riktige «karriereveien», er situasjoner og følelser som sjeldent beskrives og debatteres i samfunnet.

Likevel er det noe veldig mange ungdommer og unge-voksne opplever. Det store flertallet har nemlig ikke lagt langsiktige planer i ungdomstiden om at man skal studere jus, medisin, økonomi eller et annet akademiske fag.

Mange er usikker på om de ønsker å studere over hodet – til tross for at karakterene er gode nok.

Når dette da kombineres med å vokse opp i det norsk samfunn hvor man ikke bare har et hav av muligheter, men også store forventninger, forverres valgene man skal ta ytterligere. Valgene er nemlig ikke åpenbare for mange. Og derfor setter man ofte «de store» valgene på vent, men opplever likevel at man «sløser» med muligheter og viktig tid.

Alt dette er følelser og opplevelser som er en ganske unik beskrivelse av hvordan det er å være ung-voksen i det norske samfunnet i 2018.

Men det er flere steder hvor Blank treffer blink. Serien har også en scene hvor den «opplevde» følelsen av å ha en forpliktelse til å alltid ha sex med din kjæreste står sentralt. Dette er et tema som knapt har vært diskutert.

Serien beskriver også veldig godt det «unge voksne»-sjekkemarkedet i 20-årene, hvor man helst skal vise til at man har kontroll over egne følelser, både overfor andre og ikke minst seg selv. Man skal undertrykke den nervøsiteten, angsten og alle andre naturlige følelser som kommer av å delta i dette «markedet».

I det norske sjekkemarkedet i 2018 skal du helst vise at du har det veldig, veldig bra som singel, og at en eventuelt kjæreste bare er en bonus i et allerede fantastisk spennende og bra liv, mens det verste du kan gjøre er å gi signaler om at man er «needy» og avhengig av andre.

Blank forteller altså en historie som treffer virkeligheten for mange flere enn en historie om en forelskelse i skolens «bad-boy» på Oslos vestkant, som var narrative som virkelig gjorde Skam populært først, men som har blitt skildret utallige ganger i amerikanske «high-school-filmer».

I virkeligheten ender man uansett aldri opp med skolens peneste jente eller kjekkeste gutt. Og de fleste ungdom i Norge kjenner seg ikke igjen i den klassiske Oslo-vest kulturen med russebusser, store hjemme-alene-fester og røyking av cannabis.

(Skam-sesongen om Isak, og for så vidt Sana til tider, er likevel noe annet og må sies å være svært viktige og unike vinklinger på det norske moderne samfunnet)

Alt i alt, så synes jeg Blank har fått ufortjent lite oppmerksomhet sammenlignet med Skam.

Nå skal det sies at Skam først «tok av» i sesong 2. Men jeg vil på det sterkeste anbefale Blank allerede nå.

Spesielt før alle andre begynner å snakke om den.