DEBATT

Riksarkivaren:

Treffer blink på samfunnsoppdraget

Etter vår mening må endringsreisen i Arkivverket fortsette til tross for at det medfører både smerte og utfordringer. Arkivverket må opparbeide ny kompetanse i tråd med et oppdrag som stadig blir bredere.

NØDVENDIG ENDRING: Endringsreisen som har begynt er helt nødvendig, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
NØDVENDIG ENDRING: Endringsreisen som har begynt er helt nødvendig, skriver artikkelforfatter. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere avdelingsdirektør i Arkivverket, Gunnar Urtegaard, skriver at Riksarkivar Inga Bolstad setter økonomiske hensyn og bruken av trendord som «endringsreise» foran det å dokumentere statens handlinger for framtida. Vi i Norsk Arkivråd (NA), landets største arkivfaglige interesseorganisasjon, kunne ikke vært mer uenige.

Anja Jergel Vestvold
Anja Jergel Vestvold Vis mer

Vi mener at endringsreisen Arkivverket har lagt ut på er det viktigste grepet den etaten har gjort på lenge. Den har kurs mot et grunnleggende element i samfunnsoppdraget: å ta vare på all relevant dokumentasjon skapt av det offentlige og sørge for at vi som samfunn har autentiske og pålitelige arkiver i framtida.

Arkivverket har nemlig tatt innover seg på denne endringsreisen at de er helt avhengig av å se helheten i dokumentenes livssyklus. Arkivverket spiller en rolle helt fra dokumentene blir skapt på en saksbehandlers kontor og hele veien frem til evige liv i et digitalt depot for fremtiden. Det er den helhetstenkingen som gjør at de trefferpå samfunnsoppdraget, det er her og nå at fremtidens arkiver skapes!

Arkivverket er den formelle premissgiveren for dokumentasjonsforvaltningen i offentlig sektor, gjennom arkivlov med forskrifter og lovpålagt standard for arkiv (Noark). Men i praksis er samfunnet i fremtiden prisgitt de uformelle premissgiverne: IKT-sjefer, arkivansvarlige, politikere, toppbyråkrater og saksbehandlere i hver enkelt offentlige virksomhet.

På hvilken måte, og med hvilke verktøy, disse dokumenterer, eller ikke dokumenterer, sine beslutninger, vedtak eller prioriteringer. Hvilke e-poster arkiverer de? Hvilke sletter de? Og i hvilken grad utvikles løsninger som ivaretar arkivering?

Arkivstatistikken for 2018 viser at over halvparten av norske kommuner ikke sikrer digital informasjon om sine innbyggere slik regelverket krever, et klart symptom på at bevaring av digitale arkiv svikter. Arkiv er autentisk og pålitelig dokumentasjon av offentlig forvaltnings handlinger. Arkiv er at du kan finne informasjon du stoler på om e-poster som er sendt mellom politikere, offentlig ansatte og næringsliv når ny politikk og løsninger formes.

Arkiv er at du kan få pålitelig informasjon om hvilke lobbyister som får møte ministrene og hva de snakker om. Hva som bevares velges etter faglige kriterier og ivaretar prinsippene om en åpen forvaltning og demokratiske rettigheter. Det er denne bevaringen som gjør at gjestene i programmet «Hvem tror du at du er» på NRK finner pålitelig informasjon om seg selv. Arkiv på papir er vi gode på å holde tilgjengelige i lang tid. Nå er arkivene digitale og trenger helt andre teknikker for å kunne hentes fram i 2060-utgaven av programmet.

Etter vår mening må endringsreisen i Arkivverket fortsette til tross for at det medfører både smerte og utfordringer. Arkivverket må opparbeide ny kompetanse i tråd med et oppdrag som stadig blir bredere. Den teknologiske utviklingen krever nye metoder for digitale arkiv samtidig som kompetanse på å bevare og formidle historiske arkiv må beholdes og videreutvikles. Det er en krevende øvelse i en tid da effektiviseringskrav gjelder og muligheten for tilføring av nye ressurser og stillinger er begrenset. NA mener endringsreisen som har begynt er helt nødvendig fordi den tar innover seg de endrede mulighetene og premissene digitaliseringen gir.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer