Treffer igjen

Det store ved Håkan Hellström er at han minner oss på de sanne gledene ved god popmusikk.

Håkan Hellström minner oss om at det beste parameteret for god popmusikk er om den framkaller hjertebank. Han minner oss om at popmusikk, når den er på sitt mest desperate, mest ufiltrerte og aller hjerteligste, er viktig.

God popmusikk redder livet til ensomme gutter og jenter over hele verden. Den redder småbykids fra å kjede seg i hjel. Bygdeungdom kan sitte i et skogholt på Østlandet og reise på pakketur til Detroit med en Hitsville-boks, eller ta en langweekend i Manchester bare ved å nistirre på bandbildet inni «The Queen Is Dead».

Tjuvradd?

Når Håkan Hellström synger at han er forelsket i «Den fulaste flickan i världen» , får du lyst til å lete fram den gamle VHS-kassetten med The Smiths-videoer du vet du har liggende et sted. Når han og bandet fyrer opp Motown-beatet i «Kom igen Lena» er det mest nærliggende å løpe ut, samle sammen noen vilt fremmede mennesker og danse i gatene i Martha & The Vandellas-formasjon.

Man kan selvsagt si at Håkan Hellström er en falsksyngende tjuvradd som har konstruert sin artistiske personlighet på like doser Springsteen, Dylan, Morrissey og Vreeswijk. Og The Jam og Dexy's Midnight Runners og Iggy Pop og Andrew Lloyd Webber og Johann Sebastian Bach og hvem andre han nå har puttet i popmaskinen sin.

Små piler

Men Hellström er ingen kyniker. Han skyter små piler fra sitt hjerte til ditt hjerte. Hans høye puls blir vår høye puls når sambaorkesteret fra Rio de Janeiro dundrer på i åpningslåten «Mitt Gullbergs Kaj paradis» eller når han synger om gutten som samler drømmer i lomma i «Här kommer lyckan för hundar som oss».

Noe av den eksplosjonsartede kraften til Håkan Hellströms debut «Känn ingen sorg för mig Göteborg» skyldtes at plata kom så overraskende på oss. Soloskive fra bassisten i Broder Daniel, er det noe bra liksom?

«Det är så jag säger det» er en langt mer velprodusert affære enn tidvis slitsomt kaotiske «...Göteborg», men ikke nødvendigvis så mye bedre. Hellström er nå en etablert artist som har fulgt opp en overraskende god plate med en ny god plate. Det holder i massevis.

VELPRODUSERT: Håkan Hellström følger opp suksessen «Känn ingen sorg för mig Göteborg» med en langt mer velprodusert plate.